У Галерији „Рисим“ 23. маја 2013. године отворена је изложба пет графичара који су инспирисани Дисовим стиховима израдили по четири графике које чине уметничку књигу – Дис, а можда и отворили нову библиотеку у оквиру манифестације „Дисово пролеће“. За реализацију овог пројекта заслужни су Јулка Маринковић, кустос Уметничке галерија и професор Димитрије Пецић из Београда.

Picture-024

Уметничка књига „Дис“ је нови и заједнички пројекат две установе културе из Чачка – Уметничке галерије „Надежда Петровић“ и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, које више од пола века својим целокупним деловањем, а посебно  манифестацијама и програмима заснованим и изграђеним на уметничким вредностима стваралаштва великих уметника чија имена носе, врше значајну културну и друштвену мисију проширујући границе културних образаца.

Picture-012Picture-014Aleksandra-Rakonjac,-SNOVID

Пројекат је фокусиран на визуелну и ликовну интерпретацију Дисове поезије кроз уметничку књигу као синтетичну форму у којој се књижевност, графика и графички дизајн прожимају и надопуњују. Инспирисани Дисовим песмама, пет уметника из Србије и Црне Горе  – Александра Гордић, Миливој Мишко Павловић, Ирена Лагатор Пејовић, Александра Ракоњац и Даниела Фулгоси урадили су по четири графике отиснуте на папиру заједно са стиховима песника, које су, повезане или на други начин организоване у форми ауторске уметничке књиге, представљене на овој изложби. Књиге су, уз поштовање креативних слобода у изору стихова, графичке технике и форме, урађене у веома малом тиражу од свега шест потписаних и нумрисаних примерака.

Пројекат Уметничка књига „Дис“ није само  јединствен графички израз Дисове поезије у оквиру обележавања јубиларног „Дисовог пролећа“, песничке манифестације коју Градска библиотека приређује већ 50 година за редом. Он je, такође, израз жеље и намере организатора да као нуклеус будуће и јединствене збирке библиофилских издања, постане и промотивни модел изложбено-музеолошке и библиотечке праксе на овим просторима.

Picture-010

Picture-054

Александра Гордић поред своје уметничке књиге

Димитрије Пецић, уметнички директор пројекта Уметничка књига ”ДИС” каже:

Уметничка књига (artist’s book, livre d’artiste) је уметничко дело остварено у облику књиге и  представља јединствен спој текста, слике и форме. Књига као уметнички медиј подразумева процес  штампе и израде сасвим малог тиража, врло често само једног примерка.

Уметничка књига какву данас познајемо доживела је процват у XX веку, нарочито у његовој другој половини, када овај назив улази у употребу, а такав уметнички израз добија и своје институционално место како у музејским збиркама тако и у програмима неких уметничких факултета. Међутим, историја уметничке књиге сеже дубоко у прошлост – настала је и развијала се упоредо са развитком књиге. У давним временима књиге су израђиване дуго и са посебном пажњом, а многе од њих, иако нису настале са намером да буду уметничка дела, представљају врхунска остварења у овој области. Средњевековни манускрипти и књиге, са својим изузетним илуминацијама и украсима, и у време када су настали сматрани су за уметничка дела, а данас на њих гледамо као и на неке од првих уметничких књига. Од Виљема Блејка, кога неки писци историја уметничких књига сматрају зачетником ове уметничке форме, па до данас, многи уметници и уметничке групе истраживали су њене могућности и проширили њене границе.

Picture-032Picture-015

У савременој уметности, истраживања у овој области су разнородна и заузимају веома широк простор, од традиционалног приступа и техника израде књиге до концептуалне уметности и  коришћења нових технологија. Број уметничких центара који су посвећени изради уметничких књига, све већи број изложби, стручних приказа и текстова као и музејских поставки посвећених оваквим издањима, сведоче о томе да је овај медиј веома виталан и да инспирише многе уметнике широм света.

Picture-056

Свој допринос традицији израде овакве врсте књига дала је и група  уметника позвана да учествује у пројекту Уметничка књига „ДИС”. На веома креативан и оригиналан начин они су реализовали пет јединствених уметничких књига, представили своје виђење поезије Владислава Петковића Диса и тиме дали једну нову димензију  манифестацији „Дисово пролеће”.