Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” и Библиотекарско друштво Србије организовали су стручно саветовање на тему „21. век у школској библиотеци” окупивши више од 150 заинтересованих за актуелно стање у школским библиотекама у Србији. Скуп је одржан у четвртак, 5. децембра у Великој сали чачанске Библиотеке, а уједно је то био и претконференцијски дан 16. Међународне конференције БДС која ће бити одржана 12. и 13. децембра у Београду.

Осим библиотекара запослених у различитим типовима библиотека, од школских до националних библиотека са територије целе Србије (Београд, Зрењанин, Панчево, Ваљево, Ужице, Севојно, Соко Бања, Лесковац, Зајечар, Рготина, Бољевац, Моравички округ), скупу су присуствовали и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, начелник и просветни саветник Школске управе за Моравички округ, директори матичних и општинских библиотека, директори основних и средњих школа, просветни радници и др.

Скуп је отворио др Богдан Трифуновић, председник Библиотекарског друштва Србије и директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”. Он је у име оба организатора присутнима пожелео добродошлицу, квалитетан рад и пријатан боравак у чачанској Библиотеци.

Библиотекарима се потом обратила др Добрила Бегенишић, начелник Матичног одељења Народне библиотеке Србије, која је похвалила тему скупа и обећала подршку националне библиотеке свим школским библиотекама које је буду тражиле.

У име Друштва школских библиотекара Србије говорила је Мирјана Радовановић Пејовић која је све позвала да се укључе у рад Друштва и да је то начин да библиотекари буду видљивији и признатији. Поздравну реч упутила је и Слађана Парезановић, начелник Школске управе Моравичког округа. Она је у обраћању школским библиотекарима рекла: „Знам да сте у школским библиотекама понекад и против своје воље, јер сте ту да допуните радно време и сачекате бољи тренутак када ћете добити своје часове. Али покушајте да у овом свету за који се понекада учини да се изврће натрашке, окренете и доживљај места и тренутка у коме сте. Да схватите колико је ваша улога у животу школе важна и колико може бити важна у свету људи који стасавају.”

Саветовање „21. век у школској библиотеци” било је одлична прилика за боље информисање о стању и испуњавању услова за рад школских библиотека Србије, у складу за важећим просветним и библиотечко-информационим прописима. Прву сесију отворила је Дубравка Илић, руководилац Матичне службе Градске библиотеке Чачак са предавањем на тему „Школске библиотеке Моравичког округа : 2008-2018 : перспектива”. Она је између осталог рекла: „Иако су и формално испуњени услови  које актуелни прописи предвиђају за рад школских библиотека, не значи да је толико помињани 21. век и стигао у њих. Колико год да није лако обезбедити одговарајући простор, опрему и фонд у школским библиотекама, какво год да је у том погледу стање у њима широм Србије, услов који је најтеже на ваљан начин испунити, је стални кадар. Услов за њихову обуку у библиотечкој струци, коришћење савремене технологије и културно-просветни рад на корист младима, је стално и пуно радно време у школској библиотеци. Кључ за обезбеђење  тог услова у рукама је Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства културе и информисања и усклађеном деловању на измени прописа који се тичу школских библиотекара.”

Врло занимљиво излагање које се тицало увођења COBISS платформе у школске библиотеке Словеније имала је Романа Мухвич Шумандл, гошћа из Института информацијских знаности (IZUM) из Марибора, Словенија, а након тога је др Богдан Трифуновић најавио друго, допуњено издање Приручника за школске библиотекаре у издању Градске библиотеке у Чачку.

У оквиру друге сесије изложено је више од 15 кратких презентација којима је  представљен рад 16 школских библиотека Моравичког округа. Представљени су примери добре праксе, али и проблеми са којима се школски библиотекари срећу у свакодневном послу.

Током Саветовања Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић пренеле су своја искуства са Конгреса Међународног друштва школских библиотекара из Дубровника ове године, након чега  је одржана промоција књиге др Дејана Вукићевића „Non imprimatur или Цензура у библиотекарству и издаваштву”. Са аутором, чија је књига резултат вишегодишњег истрајног бављења феноменом цензуре, разговарала је мр Маријана Матовић.

Пауза између сесија искоришћена је за кратак предах и освежење, али пре свега за упознавање колега и размену искустава из школских библиотека, стручно вођење кроз нову зграду чачанске Библиотеке и изложбену поставку „Библиотеке Моравичког округа”.