Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” и Одбор Дисовог пролећа позивају ученике средњих школа да пријаве учешће на такмичењу у лепом говору и за ту прилику спреме одломак из чувеног Дисовог говора који је прочитан на хуманитарном концерту у корист француског и српског Црвеног крста, 24. августа 1916. године  у избегличкој колонији Пти Дал на Ламаншу. Победнике такмичења  очекују награде и учешће на завршној свечаности овогодишњег „Дисовог пролећа”.

У наставку преносимо текст позива објављен на сајту Школске управе Чачак. http://www.skolskaupravacacak.rs/takmicenja/58-takmicenja-osnovne-skole/maternji-jezik/1566-takmicenje-u-lepom-govoru-2017.html

Обавештавамо Вас да ће и ове године „Пријатељи деце” града Чачка организовати такмичење у лепом говору. Ово такмичење није у Календару такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја, али је веома значајно, јер подстиче говорну културу ученика и љубав према књижевности. Такмичење ће се одржати на општинском/градском и на окружном нивоу (уколико школе са територије Ивањице, Лучана и Горњег Милановца прихвате организацију овог такмичења).
За ученике школа са територије Чачка, домаћин такмичења је ОШ „Милица Павловић”, а такмичење ће се одржати 8. априла у 10.00 часова. Биће формирана два стручна жирија и такмичење ће за све узрасне групе почети истовремено.

Уколико колеге из других општина желе да организују ово такмичење, неопходно је да се јаве председнику „Пријатеља деце” Десимиру Пауновићу на мобилни телефон број 064-040-90-43 ради прецизнијег договора.

Новине у односу на претходну школску годину односе се на такмичење ученика пете узрасне групе (ученици гимназија и средњих стручних школа). У договору са Градском библиотеком „Владислав Петковић Дис” из Чачка и Одбором „Дисовог пролећа”, одлучено је да ученици пете узрасне групе за такмичење припремају одломке Дисовог говора (до три минута говора). Најуспешнији ученици ће учествовати у завршној свечаности овогодишњег „Дисовог пролећа” и биће награђени.
Пријаву учешћа на овом такмичењу шаљите на имејл: bibliotekamilicapavlovic@gmail.com до 1. априла 2017. године.
Пријава треба да садржи следеће податке: име и презиме ученика, школу и разред, односно узрасну категорију, име и презиме наставника (ментора), наслов текста који се говори и аутора текста.
О датуму и месту одржавања регионалног, односно окружног такмичења обавестиће Вас накнадно организатор.