Јубиларно 50. Дисово пролеће имало је 28. маја у 17 часова београдску промоцију у Коларчевој задужбини. Књижевно поподне под називом „Јављају лахори да вече долази“ почело је песмом Владислава Петковића Диса „На Калемегдену“ коју је казивао драмски уметник Небојша Дугалић. Публику која је испунила малу салу Задужбине, лауреате Дисовог пролећа и организаторе манифестације, најпре је поздравила Јасна Димитријевић, управник Коларчеве задужбине, а потом се Даница Оташевић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку, обратила присутнима речима да су срећни градови који имају песнике који им отварају врата ма где се појавили.

Picture-610

Срећни су и песници које завичај није заборавио. Ту срећу има Чачак, а  посмртне почасти песнику Владиславу Петковићу Дису  видају његове земаљске болове и недаће. Завичај је давне 1964. године послушао књижевника Бранка В. Радичевића и заборављеног Диса из затрављених сутона вратио међу своје, подаривши му  песничку манифестацију – Дисово пролеће.

Picture-1280

Директорка манифестација Дисово пролеће поставила је и питање када ће се  биста Владислава Петковића Диса наћи међу песничком сабраћом на Калемегдану. Можда је управо ово тренутак, јер се ове године навршава 110 година од објављивања прве песме „Идила“ у „Српском књижевном гласнику“ и 100 година од штампања о ауторовом трошку књиге „Ми чекамо цара“.

Picture-612

Дис од 1965. године свој песнички ловоров венац дели са једним савременим песником. Први је за Дисову песничку трпезу сео Васко Попа, затим Ристо Тошовић, па Вељко Петровић, онда Десанка Максимовић… За пола века на Дисов песнички ђердан нанизано је 49. лауреата. Публици су се у Коларчевој задужбини преставили академици Љубомир Симовић и Матија Бећковић, као и песници Радмила Лазић, Живорад Недљковић, Војислав Карановић, Душко Новаковић и Драган Јовановић Данилов.

Picture-613

Овом приликом престављена су и издања Градске библиотеке: Сабране песме Владислава Петковића Диса „Са заклопљеним очима“, књига беседа, разговора лауреата и беседе о поезији пред Дисовим спомеником обједињене под насловом „Дису у гостима“ које је приредио Драган Хамовић, затим  каталог који прати изложбу лауреата свих Дисових пролећа од Васка Попе до Данилова, и каталози за 17. Пролећни анале и изложбу „Уметничка књига Дис“. О издањима Библиотеке говорили су проф. др Радивоје Микић и др Драган Хамовић. Београдској публици преставио се и вокално-инструментални састав Џудесмо чија је солисткиња Катарина Павловић рођена у Чачку.

Picture-1309Picture-646

Промоцију јубиларног Дисовог пролеће пратила је видео презентација са именима свих 49. лауреата Дисове награде, а у име града београдској премијери присиствовао је Александар Дачић, помоћник градоначелника Чачка, бројни Чачани који живе у Беогару и Рале Дамјановић, члан почасног одбора.

Picture-591

Picture-599