У понедељак, 13. јуна 2016. године у Малој сали Дома културе у Чачку промовисана је књига „Тамо? И назад?“, ауторке Софије Димитријевић, матуранткиње Основне школе „Милица Павловић“.

sofija-dimitrijevic6

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је уз подршку породице Димитријевић организовала веома успело и занимљиво књижевно вече. Честитајући Софији петнаести рођендан, библиотекари Јелена Дуковић, Маријана Лазић и Ана Станојевић, који ауторку познају од најранијих читалачких дана на самом почетку вечери  су упознале публику са досадашњим Софијиним успесима и свестраношћу. Млада ауторка воли књижевност, историју и језике, музику и балет, али је и поред тога велики успех написати роман са само четрнаест година. Софији, девојчици која је расла у Библиотеци и мноштво пута учествовала у програмима и радионицама Дечијег одељења, која је награђивана као најбољи млади читалац као и на Конкурсу за прозне и поетске ученичке радове 53. „Дисовог пролећа“ библиотекари су пожелели успех и срећу у даљем раду.

На књижевној промоцији су учествовале ученице ниже музичке школе „Др Војислав Вучковић“, Наталија Димитријевић и Јана Кнежевић, а о роману су говориле Софијина професорка српског језика и књижевности, Тања Ђорђевић и ученица Основне школе „Филип Филиповић“ Анастасија Рогановић, која такође воли писану реч и ауторка је једног романа за децу.

sofija-dimitrijevic2sofija-dimitrijevic4

Четрнаестогодишња  Викторија, главна јунакиња романа  „Тамо? И назад?”, прича причу о својој породици и мајци која након развода жели да настави живот у Лос Анђелесу са новим изабраником, али на пут жели да поведе и кћер. „Викторија нас, исповедним тоном, отварајући врата своје душе, и заводећи нас ишчекивањем, упознаје са емотивном драмом која се дешава у души једне тинејџерке, као последица развода родитеља”, наводи се у рецензији професорке Ђорђевић. Ова занимљива и емотивна књига чита се у једном даху, а подједнако је занимљива и тинејџерима и одраслима.

sofija-dimitrijevic5

 Ауторка је на крају промоције публици поклонила стихове песме „Балканац“ Десанке Максимовић, са којом је награђена на овогодишњем Републичком такмичењу у рецитовању у Ваљеву, а након тога и потписане примерке свог првог романа.

Sofija Dimitrijevic