У оквиру међународне манифестације „Дани европске баштине 2019” чија је тема „Уметност и забава”, Градска библиотека је у уторак, 17. септембра организовала акцију прикупљања успомена на Дом ЈНА и забаву у Чачку током 60-их и 70-их година прошлог века. Циљ ове акције био је прикупљање материјалног и нематеријалног наслеђа повезаног са забавом у чачанском Дому ЈНА у чијем се реконструисаном и адаптираном простору данас налази Градска библиотека.

Иако војни објекат, Дом ЈНА је већ у првој деценији свог постојања био један од најзначајнијих центара културних и забавних садржаја у Чачку. У време када је отворен, 1962. године, овдашње установе културе још увек су недовољно развијене, са малим бројем запослених и неодговарајућим простором, а Дом културе није ни постојао. Услед тих чињеница Дом ЈНА се убрзо профилисао као место где су, између осталог, организоване забаве, игранке, концерти, матинеи, изложбе и други културно-забавни садржаји. Играо се билијар и стони-тенис, а куглана је била посећена до касно увече. Такође, ту су одржани неки од првих концерата рок музике у Чачку, средини која, судећи по новинским чланцима из тог времена, није здушно прихватила нови музички правац са запада.

На позив грађанима Чачка да учествују у прикупљању успомена на Дом ЈНА и забаву у Чачку, да дођу у Библиотеку и донесу фотографије, позивнице, плакате или друге предмете, одазвало се 25 суграђана. Том приликом дигитализовано је више од 150 фотографија које ће постати део фонда Завичајног одељења. Камером је забележено десетак личних прича и драгоцених сећања из прошлости нашега града.

Грађа која је на овај начин трајно отргнута од заборава, индивидуална сећања старих Чачана, као и фотографије, новински чланци и други предмети које је Библиотека поседовала и раније биће обједињени на изложби „Ко некад у осам” чије је отварање заказано за петак, 27. септембар.