Градска библиотека у Чачку и Одбор 56. Дисовог пролећа организовали су у четвртак, 30. маја 2019. године у ОШ „Владислав Петковић Дис” у Заблаћу сусрет посвећен награђеним ученицима основних и средњих школа Моравичког округа, који су учествовали на литерарним конкурсима у оквиру овогодишњих Дисових свечаности.

Први конкурси за ученичке радове расписани су 1980. у оквиру 17. Дисовог пролећа и већ четири деценије афирмишу стваралаштво младих, којима се награде уручују на већ традиционалним лирским сусретима у Основној школи која носи Дисово име. Овај значајни јубилеј прослављен је у Дисовом завичају, у оквиру програма под називом „Сан ми јаву покрива”.

Свечаност, којој су присуствовали млади аутори, њихови учитељи, наставници, директори школа, бројни љубитељи писане речи и песник Ђорђо Сладоје, овогодишњи лауреат Дисове награде, започела је у цркви Светог архангела Гаврила, где је протојереј Милољуб Мирковић одржао парастос песнику „утопљених душа”.

Лирски сусрети настављени су у трпезарији школе, а кроз програм публику је водила виши библиотекар Дубравка Илић. Она се осврнула на богату традицију, значајан јубилеј и истакла важност афирмисања дечјег стваралаштва. У част четири деценије преданог и креативног рада наступила је Ника Радоњић Ђорђевић, ученица четвртог разреда ОШ „Др Драгиша Мишовић”, која је манифестацији посветила песму „Дисово пролеће”.

         Централни део програма започео је поздравном речју директора Библиотеке др Богдана Трифуновића, који је подсетио на значај установе културе као што је Градска библиотека и додао да је она досањала свој сан добивши кров над главом. Такође, истакао је да је од велике важности и улагање Министарства културе и информисања у обнову куће Владислава Петковића Диса, јер се тако чува културна баштина и ствара могућност да сви путници намерници и поклоници Дисове поезије могу да виде завичај песника који је оставио неизбрисив траг на песничком небу.

         Слово о школи која је традиционално добар домаћин лирских сусрета у Дисовом завичају, казивала Милица Лукић, ученица осмог разреда ОШ „Владислав Петковић Дис”.

Окупљене младе ауторе и пријатеље писане речи поздравио је овогодишњи добитник Дисове награде, песник Ђорђо Сладоје. Он је посаветовао младе ствараоце да пишу са задовољством и лакоћом, јер читаоци осећају када је песма настајала са муком и напором и истакао да је писање бескрајно лепа духовна игра. Додао је да је и велики песник Дис имао успоне и падове, да је био на удару српске књижевне критике тога времена, али да га то није спречило да буде „вуковац” српске поезије.

        Песник Ђорђо Сладоје је уручио дипломе и књиге награђеним ученицима основних и средњих школа Моравичког округа. Потом су награђени и похваљени аутори прочитали своје поетске и прозне радове, а да је жири донео добру одлуку потврдила је публика која је изражајано казивање радова поздравила громогласним аплаузом.

        Током лирских сусрета гости су посетили и огранак Градске библиотеке у Дисовом завичају.