Добитници награде „Исаило А. Петровић“ за дизајн на 13. изложби „Штампана реч“ која је синоћ отворена у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“, а у организацији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, су Иван Костић и Милан Павловић. Свој уметнички печат млади дизајнери дали су обликујући ликовно-графички каталог за међународни фестивал анимираног филма Аниманима.

О награди за дизајн  Исаило А. Петровић одлучивао је жири у саставу: сликарка Весна Петровић, председник, и професори уметничког смера Машинске школе Данка Перовић и Рашо Јованић.

Друга награда, која се традиционално даје за издавачки подухват године, „Даница Марковић“, овога пута није додељена. Према мишљењу жирија кога су чинили Иван Ружичић, председник, Весна Бијелић и Даница Оташевић, упркос обимном издавачкој продукцији од око 430 објављених књига, ниједна публикација се није наметнула својим квалитетом и садржином да понесе награду за књигу године.

 

          Изложба „Штампана реч“ чији је аутор Марија Орбовић, библиотекар – саветник Завичајног одељења, окупља завичајне ауторе, издаваче и штампаре и на једном месту промовише богату издавачку делатност која настаје у Чачку. Привилегију да отвори изложбу имао је етнолог Драгомир Антонић, који је рођен у Чачку где је завршио основну школу и гимназију. Антонић је истакао да је „његова прва књига била баба Косара Радичевић, мајка књижевника Бранка В. Радичевића, и нагласио значај причања прича деци и библиотека у формирању личности и одрастању.

Даница Оташевић, директор Библиотеке истакла је да су књиге најтрајнији споменици и да се Чачак може похвалити великим бројем поклоника писане речи. „Чувајмо свој језик, своје писмо и своје књиге,  јер су то тапије нашег постојања, наша душа“ нагласила је Даница Оташевић.

Свечаност отварања изложбе, којој је присуствовао велики број Чачана упркос хладном времену, увеличале су и ученице средње Музичке школе Весна Ђуновић и Биљана Јовановић са две изворне песме. Водитељ вечери била је Маријана Лазић, библиотекар.

У центру пажње ове изложбе која се одржава под мотом „Само написана реч остаје“, био је награђени пар Иван Костић и Милан Павловић.

Награђени Иван Костић лично је примио награду за дизајн „Исаило А. Петровић“ , док ће Милану Павловићу, који живи и ради у Торонту, награда бити накнадно уручена.

 

Иван Костић је рођен  у Чачку 1986. године. Завршио је графичку дизајн на Високој школи Струковних студија београдска политехника. Живи у Београду и ради као графички дизајнер.

Милан Павловић рођен је 1969. године. Дипломирао је 1995. на одсеку графике ФПУД-а и магистрирао 2001. на предмету илустрација. Илустратор, цртач стрипова, бави се анимацијом и графичким дизајном. Објавио је више књига и добитник је награде Златно перо Београда 1996. и 1999. године. Излагао је радове на више колективних изложби у земљи и иностранству, и имао четири самосталне изложбе.

           Изложба „Штампана реч 2011“ биће отворена до 29. фебруара