elenaГрадска библиотека „Владислав Петковић Дис” ће у петак, 16. децембра 2016. године организовати три програма под заједничким именом „Руско вече” за поклонике руске књижевности свих узраста. Најпре ће од 18 часова, у Уметничкој галерији „Надежда Петровић” у оквиру програма прославе Дана града Чачка бити одржан поетско-музички програм посвећен руским песницима Ани Ахматовој, Сергеју Јесењину, Марини Цветајевој, Симонову, Окуџави и др. који су страдали од стаљинистичког режима. У програму учествују две даме, Елена Станисављевић, гитара и вокал, и Анита Панић, телевизијски аутор, документариста и писац. Публика ће имати прилике да чује занимљиве детаље из биографија руских великана које је КГБ прогањао за живота, као и музичке композиције на стихове славних песника, а у интерпретацији Рускиње Елене Станисављевић.

Чачанска Библиотека ће након програма у Галерији наставити у ритму руске књижевности и у друга два програма која организује поводом обележавања традиционалне, регионалне манифестације „Ноћ књиге” у Лагуниним књижарама и клубовима читалаца.

У Дечјем одељењу Градске библиотеке од 19,30 најмлађи ће слушати најлепше руске бајке које ће читати ученице Софија Димитријевић и Магдалина Обрадовић, а добродошли су и сви заинтересовани родитељи да се прикључе овој акцији.

У Позајмном одељењу за одрасле читаоце од 20,00 часова посетиоци ће имати прилике да слушају поезију на руском као и да добију препоруку за читање од професора руског језика и књижевности Ксеније Радојичић, Гордане Недић и Братислава Бежанића. У оба одељења Библиотеке биће изложена поставка књига руских аутора.

Поводом учешћа у манифестацији „Ноћ књиге”, у петак, 16. децембра, Библиотека одобрава попуст на чланарину од 50% у издвојеном одељењу у Прељини (које ради петком од 8,00 до 14,00) као и у позајмним одељењима чачанске Библиотеке од 18,00 до 22,00 часа (до када ће библиотека бити отворена).