Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је основцима током зимског распуста 2020. понудила неколико активности, простор и време за креацију и забаву, али и за неформално учење. У лепом амбијенту новоопремљеног првог спрата Одељења за децу и младе деца су се дружила, гледала филмове, учила програмирање, развијала мождане вијуге и смисао за лепо, играла шах и друге друштвене игре.

Библиотека је организовала две радионице: радионицу шаха и радионицу програмирања micro:bit рачунара. Радионици шаха је присуствовало 22 ученика који већ тренирају или се први пут сусрећу са овом игром. Радионицу је водио Иван Димитријевић, тренер Шаховског клуба „Борац”.

Основе програмирања micro:bit рачунара је радионица реализована у оквиру пројекта „Дигитални грађанин” Института за развој и иновативност младих који је изабраним библиотекама из Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије доставио модерну едукацијску опрему. Библиотекари Владимир Симић и Александар Вукајловић су прошли обуку, а након тога одржали осам радионица, у оквиру којих се учило, развијала креативност и користиле дигиталне технологије.

Више од стотину малишана дошло је на пет пројекција филмова насталих на основу чувених књижевних дела за децу. Они су били у прилици да са библиотекарима прокоментаришу одгледано и да потраже и понесу кући на читање књиге које су биле инспирација за друго уметничко дело.

Велико интересовање изазвао је позив из Библиотеке на дружење уз игре као што су: Домине, Монопол, Не љути се човече, Дум дум дум, Мартина загонетна кутија, Мартине загонетне домине, Активити и др. Екипе су се окупиле укупно шест пута, а уз такмичарски дух, дружења четвртком и петком била су обележена неизбежном грајом и смехом.