Од 1984. у Европи се сваког септембра одржавају свечаности под називом “ Дани европске културне баштине”, а Србија се овој манифестацији прикључила 2002. године. Градска библиотека “Владислав Петковић Дис” од самог почетка учествује у представљању локалне културне баштине која има карактер националног, као и вредности које доприносе успостављању боље културне повезаности између институција, појединаца и држава. Библиотека је промовисала бројне програме и културна добра на широј територији чачанског краја, историјско и природно наслеђа овог дела Србије, зависно од теме која је обједињавала све земље које су биле део манифестације. За 2011. годину тема манифестације је „Ризница наслеђа Европе – интегративна заштита културног и природног наслеђа“, па су Сремски Карловци одабрани за централну позорницу прославе у Србији, која је одржана 10. септембра под покровитељством Министарства за културу.

Градска библиотека Чачка и овога пута се укључила да представи природно и културно благо региона са два програма. У четвртак, 22. септембра биће организован обилазак Овчарско-кабларске клисуре, њених природних и културних лепота који чине јединствен заштићен парк природе. За раднике из културе, пријатеље библиотеке и представнике медија, биће уприличена вожња бродом од Међувршја до Овчар бање, посета споменику песника Бранка В. Радичевића и манастирског комплекса у клисури. Овај изузетан  културни и туристички доживљај учесницима су омогућили „Ауто Чачак“ и радна организација “Морава”, чиме су се и они укључили у овај својеврстан празник културе Србије и Европе. Обилазак клисуре водотоком Западне Мораве уз казивање стихова посвећених овој реци и планинама јеличког масива, музику и причу о знаменитостима краја, флори и фауни, свакако ће употпунити доживљај поклоника пута.

У четвртак, 29. септембра биће промовисана два кола антологијске едиције „Десет векова српске књижевности“, великог издавачког подухвата Матице српске из Новог Сада. О овој едицији и заступљеним писцима српске књижевности говориће главни и одговорни уредник, академик Миро Вуксановић.  Прво десетокњижје је објављено прошле године, а друго коло пре месец дана, па овај пројекат представља темељ српске књижевности, јер захвата период од Светог Саве до савременог доба. Са ова два програма Градска библиотека даје значајан допринос културном и природном наслеђу наше земље и приближава га широј јавности.

Лепота програма посвећених “Данима културне баштине Европе” је што се већина одржава у нетипичним срединама, у природи и на локалитетима који су ретко у жижи интересовања јавности. Свакој земљи и средини дата је слобода да одлучи шта ће показати као  своју идентификациону картицу и шта ће придодати на европску трпезу културе и природних лепота. Многе од ових вредности иако су ту пред нама, на жалост су далеко од очију људи и јавности, па је ово прилика да упознамо боље свој крај, своје наслеђе и себе саме.