Радоје Јанковић као официр српске војске 1913. годинеПоводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ позива Вас на презентацију портала
ЗАВИЧАЈНЕ КОЛЕКЦИЈЕ ЧАЧКА
и дигиталне изложбе
ЧАЧАНИ У ВЕЛИКОМ РАТУ
која ће бити одржана у Дому културе у Чачку (бивше просторије Туристичке организације), у понедељак 15. септембра 2014. у 12 часова.

„Завичајне колекције Чачка“ представљају нови веб портал за презентацију завичајне баштине из фондова Градске библиотеке у Чачку, у који је могуће постављати најразноврсније садржаје: текстуалне документе, фотографије, аудио и видео грађу. У порталу су колекције тематски организоване, а из унете грађе на лак начин креирају се дигиталне изложбе, попут изложбе „Чачани у Великом рату“, која ће садржати избор докумената и дигиталних објеката из колекција завичајних личности са темом Првог светског рата: мајора Радоја Јанковића, Владислава Петковића Диса, Надежде Петровић, и других. Портал испуњава актуелне стандарде за опис и приказ дигиталних садржаја на интернету, и омогућава коришћење најновијих технологија за дељење садржаја на интернету, географско лоцирање, означавање, као и додавање садржаја од стране посетилаца портала.

На промоцији ће директорка Библиотеке Даница Оташевић говорити о активностима Градске библиотеке на добијању породичне заоставштине мајора и дипломате Радоја Јанковића (1879-1943), рођеног у Чачку, која се захваљујући раду Центра за дигитализацију чачанске Библиотеке у дигиталном облику појављује по први пут пред очима јавности: сачувана преписка о Солунском процесу, сећања Радоја Јанковића на Живојина Мишића, дневнички записи, његова биографија (уредила Даница Оташевић), фотографије и друго. Виши библиотекар Богдан Трифуновић као аутор портала говориће о његовим карактеристикама, могућностима коришћења портала у другим установама, а на крају ће и демонстрирати портал, што ће бити и његово званично отварање за јавност.

Добродошли!
Градска библиотека
„Владислав Петковић Дис“ Чачак