Један од програма 49. Дисовог пролећа је и ликовна изложба „Пролећни анала“, која је 18. маја 2012. године у организцији Дома културе и Градске библиотеке отворена по 16. пут.

Селектор изложбе Слађана Петровић Варагић, директор Уметничке галерије у Пожеги одабрала је  радове дванаест уметника а тема „Анала“ била је „После комуникације“

Излагали су: Игор Вељковић, Александра Димитријевић, Перица Донков, Наташа Кокић, Мирон Мутаовић, Урош Павловић, Славимир Стојановић Футро, Игуманија Ефимија (Јасне) Тополски, Селман Тртовац, Иван Петровић, Михаило Васиљевић и Тим Арт клинике.

„Основа међуљудских односа је комуникација. Свакодневно функционисање човека и свака његова намера и радња неодвојива је од комуникације. Она подразумева процес слања информација најчешће путем језика, али и дугиим невербалним средствима. Човек, у зависности од свог понашања, повремено говори али непрестано нешто саопштава“, написала је Слађана Петровић Варагић у уводу каталога за изложбу. Уметнички рад најчешће настаје као исценирана реалност, па је читање 12 пројеката изазвало велико интересовање чачанске публике.

Жири за доделу награда у саставу: Маида Груден, Мирослав Карић и Божидар Плазинић доделили су „Медаљу Пролећног анала“ Урошу Павловићу (1986)  за рад „Берза података“.

Павловић је дипломирао на Академији уметности у Новом Саду 2010. године и до сада је учествовао на 13 колективних изложби а имао је једну самосталну изложбу. Медаљу Пролећног анала, рад академског вајара Николе Вукосављевића, као и новчани део нагреде, младом уметнику из Пожеге уручио је Драгојло Јеротијевић, директор Дома културе у Чачку.

Другу награду Анала додељује Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и она је по оцени жирија припала Александру Димитријевићу (1977) из Ужица за композицију „АРТЕФАКТИ“.

Александар Димитријевић је дипломирао на Академији уметности у Новом Саду 2004. године где 2010 завршава и постдипломске студије. Излагао је у земљи и иностранству, а радови му се налазе у бројним приватним и јавним колекцијама. Плакету и новчани део награде Димитријевићу је уручила Даница Оташевић, директор Градске библиотеке.

Изложба је отворена у Ликовном салону Дома културе у Чачку до 15. јуна