У оквиру програма 53. Дисовог пролећа, у уторак, 17. маја 2016. године у сали библиотеке Међуопштинског историјског архива у Чачку одржана је промоција едиције „Србија 1914-1918“, изузетног издавачког подухвата урађеног у сарадњи издавачке куће „Прометеј“ из Новог Сада и Радио-телевизије Србије.

Picture-035

Издавачка кућа „Прометеј“ је добро позната домаћој читалачкој јавности. За четврт века постојања, под знаком „Прометеја“, једног од водећих издавача у Србији, објављено је преко 2600 наслова. Ова издавачка кућа је остварила препознатљивост реафирмацијом културне и историјске баштине коју на најбољи начин представља и едиција „Србија 1914-1918“. Едиција је покренута 2014. године поводом обележавања стогодишњице највећег светског сукоба у историји као једног од кључних места сећања у српској националној историји.

Picture-040

Едиција „Србија 1914-1918“ несумњиво представља најзначајнију издавачку целину посвећењу српском учешћу у Првом светском рату, која не само да на најбољи начин тематизује јубилеј стогодишњице почетка Првог светског рата, већ је на Београдском сајму књига 2014. године добила признање „Издавачки подухват године“ за документарни и историјски допринос домаћој историографији. До сада је објављено 26 књига у оквиру три кола, тако да овај обиман опус има карактер својеврсног културног споменика.

Picture-002

Намера уредника и аутора едиције је да истакну несразмерно велике људске губитке које је Србија поднела током Великог рата, и да укажу на српске жртаве које никад нису добиле достојан помен. Једна од тих жртава је и песник Владислав Петковић Дис, чија трагична смрт у водама Јонског мора представља највиши симбол српског страдања у Првом светском рату.

Picture-021

Едицију “Србија 1914-1918“ су представили оснивач и главни уредник ИК „Прометеј“ Зоран Колунџија и проф. др Милош Ковић, аутор књиге „Гаврило Принцип : документи и сећања“, која је објављења у оквиру првог тома Едиције. Програм је водио историчар и библиотекар Мирко Дрманац.