„Деца зла”, крими-роман Миодрага Мајића који је ове године изашао у „Вулкан издаваштву” представљен је у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у понедељак, 9. децембра. О роману су говорили аутор Миодраг Мајић и књижевни критичар Гојко Божовић. Одломке је читао драмски уметник Братислав Јанковић.

Радња романа „Деца зла” грађена је на идеји о извршењу „више правде”, тј. на идеји о сатирању зла бруталним убиством контроверзног политичара и бизнисмена. Истрага коју води главни јунак, београдски адвокат Никола Бобић, одводи читаоца до неочекиваног завршетка који обилује бројним преокретима и везује се за препознатљиве догађаје из наше друштвене стварности, али и из не тако давне прошлости.

Говорећи о не тако богатој традицији крими-романа у српској књижевности, Гојко Божовић је рекао да код нас „постоји отпор према чистим формама и жанровима, па тако нема ни крими-романа”. Упркос томе, „Деца зла” је крими-роман у чистом облику, упоредив са најбољим примерима овог жанра, узбидљив по причи коју представља, живописан по јунацима, упечатљив по времену које нам је блиско”, рекао је он.

Миодраг Мајић је одговарајући на питања и враћајући се одређеним занимљивим и интригантним епизодама из романа испричао шта му је била инспирација, шта је од догађаја у књизи стварно, а шта фикција, Он је рекао да је свесно посејао скривене равни романа за оне пажљивије и захтевније љубитеље писане речи, али да неких ни сам није био свестан на почетку.

Мајић је публици открио шта чита у слободно време,  али и на који начин се штити од зла са чијим се појавним облицима свакодневно сусреће због природе посла којим се бави. Он је рекао да иако увек нешто пише, дуго се либио да започне роман, додавши да се у њему толико прича накупило да је почео са писањем да се не би разболео.