Вече младих чачанских талената под поетичним слоганом Ја волим овај град које је одржано у среду, 20. маја 2015. године у Свечаној сали Музичке школе, јединствен је догађај на 52. Дисовом пролећу. Публици је представљена једна млада генерација музичара, песника и глумца који су постигли значајније успехе на својим почецима, али чије време тек долази.

DSC_0210

Чачак је место рођења многих уметничких, научних и спортских талената који су у завичају започели блиставе каријере. Чачак има Дисове песме, Надеждине, Рисимове, Тикалове слике, Пуришине филмове, таленат Радомира Михајловића Точка, Боре Чорбе, Соње Савић и многих других… Талентовани млади уметници који су синоћ наступали на најбољем су путу да се придруже овој плејади успешних.

DSC_0144

DSC_0152

Никола Радовић, чији таленат одавно познајемо, поздравио је публику на самом почетку Дисовом Нирваном и Пијанством. Никола свира акустичну гитару и компонује од своје осамнаесте године. Годинама је радио са неколико cover и ауторских бендова, а у лето 2013. почео је да свира са београдским бендом R’umors са којим издаје студијски албум У очима је све, објављен за Mascom Records. Никола свира у чачанским бендовима Спиритус и Окуражатор.

DSC_0159

Милица Милосављевић је апсолвент српске књижевности и језика са компаратистиком на Филолошком факултету у Београду. Управо је објавила прву књигу песама под насловом Тамне интимности, која је пре неколико дана промовисана у Београду. Млада песникиња из Чачка објављивала је у часописима Кораци, Књижевни магазин и др. Победница је 29. Фестивала младих песника Дани поезије у Зајечару и добитник Награде Милутин Бојић за поезију.

DSC_0165

Биљана Јовановић је студенткиња треће године Факултета музичке уметности и једна од најталентованијих на Катедри за соло певање на ФМУ. Добитница је престижних признања на домаћим и међународним такмичењима и фестивалима. Претходно школовање је завршила у Музичкој школи „Др Војислав Вучковић“ у Чачку, у класи професорке Драгане Вуковић.

DSC_0172 DSC_0192

Матуранти Гимназије Василија Зоћевић и Урош Томљановић освојили су прва два места на недавном такмичењу у беседништву на коме је учествовало преко сто такмичара, а које је организовала Шеста београдска гимназија. Чачанска публика је чула две победничке беседе: „Људском срцу увек нешто треба и никад ничим задовољно није“ и „Човече, где си се изгубио?“

DSC_0190

У колаж програму учествали су и млади професори Музичке школе „Др Војислав Вучковић“: Маја Милекић, Александар Поповић и Ненад Јовановић. Маја Милекић је своје основно образовање завршила у овој школи, а даље музичко школовање на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву и Факултета музичке уметности у Београду. Освојила је велики број награда на међународним такмичењима из клавира, солфеђа, теорије музике и хармоније. Ненад Јовановић је као ученик школе за музичке таленте у Ћуприји освојио значајна домаћа и страна признања. Дипломирао на ФМУ у Београду. Ненад активно концертира као члан камерног ансамбла Гудача Св. Ђорђа. Александар Поповић је професор клавира у овој школи, а дипломирао је коларинет на ФМУ у Београду.Ово је био први наступ овог камерног трија.

DSC_0200

Владимир Јоцовић је најмлађи глумац који је тумачио Александра I Карађорђевића у филму „Србија у Великом рату“, а најдража му је улога Анђелка у представи „Чудо у Шаргану“. Од 2011-2014 играо је Народном позоришту у Приштини. Члан је Удружења драмских уметника Србије у статусу слободног уметника. Владимир је говорио стихове Бране Петровића и Зорана Радмиловића.

DSC_0196

Душан Чегањац је ученик треће године Средње музичке школе на смеру класичне хармонике, у класи професора Миљана Бјелетића. Освојио је друго место на светском првенству у хармоници у Литванији, а у Смедереву два златна лауреата. Душан је извео композицију „Фантазмагорија“ Кристофа Олчака.

DSC_0207

Ово вече младих уметника у успону затворила је Анђела Тодоровић, матуранткиња Средње музичке школе „Др Војислав Вучковић“ на одсеку флауте у класи проф. Карона Марочика и соло певања у класи проф. Драгане Вуковић. Анђела је наступила уз пратњу проф. Владимира Ратковића на клавиру.

Младост Чачка је већ на првом наступу у родном граду измамила аплаузе, осмехе и сузе, па ће овакви догађаји постати традиција у оквиру Дисових свечаности.

DSC_0143 DSC_0161