У организацији Удружења „Чувари дела Вука Караџића” из Чачка и Градске библиотеке одржан је програм „Свет(л)описи” у среду, 23. септембра.

            Видовдански свет(л)описи представљају стални летњи програм Огранка Вукове задужбине у Чачку и њиме се промовишу издања Задужбине из Београда, али је због здравствене ситуације промоција померена до почетка јесени. У међувремену преминуо је председник Вукове задужбине, велики културни посленик, уредник „Данице” др Миодраг Матицки, а његов уреднички осврт је прибележен и у последњем издању Српског народног илустрованог календара „Даница”.

            О др Матицком, Вуковој задужбини и њеним издањима говорио је управник Вукове задужбине Славко Вејиновић, секретар Душица Матицки и проф. др Бошко Сувајџић. Вејиновић се посебно осврнуо на пажњу коју Задужбина посвећује неговању српског језика и издавачкој делатности, истичући и сарадњу коју остварује са огранцима у земљи, а и изван њених граница. „Ширећи мрежу огранака на целом српском културном простору, Задужбина доприноси бољем међусобном упознавању и повезивању српског народа на заједничким и важним задацима којима се штити и чува његов културни идентитет”, казао је он.

            Вукова задужбина, према речима секретара Душице Матицки, окупљала је и даље окупља људе који прегалачким радом сведоче да би језик требало чувати и у тешким временима и следити др Матицког и све претходнике који су у темеље њеног здања уткали своје знање и жељу да језичка култура и културни садржаји буду доступни већем броју људи.

            Проф. др Бошко Сувајџић годинама сведочи о значају очувања вуковске традиције покушавајући да младим људима дочара богатсво народне књижевности. Овога пута је проф. Сувајџић говорио о последњем броју „Данице”, а казивао је и нове, властите стихове „Бити Србија”.

            Школски забавник „Даница за младе” представила је Мила Мутавџић, наставница српског језика у пензији и члан Огранка Вукове задужбине у Чачку, истичући важност ове публикације као одличног дидактичког средства у настави. Уз помоћ наставнице Милице Милошевић и  ученика трнавске ОШ „Свети Ђакон Авакум” приказан је део тог богатог, овогодишњег издања.

            Током програма др Оливера Крупеж, као члан Управног одбора Удружења, представила је електронску публикацију коју је припремила „Из пера младих чувара народне духовне културе” – зборник радова ученика из земље и расејања.              Програм је осмислила и модерирала председник Огранка Вукове задужбине у Чачку Данијела Ковачевић Микић, а за музички интермецо били су задужени Сања Перовановић и Александар Смрекић.