Јесење заседање Скупштине Подружнице Библиотекарског друштва Србије за Моравички округ одржано је у среду, 2. октобра у Ивањици. Домаћин друге овогодишње седнице била је Гимназија која је окупила 22 стручна радника у области библиотечко-информационе делатности из Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” из Чачка, Библиотеке општине Лучани у Гучи, Библиотеке „Браћа Настасијевић”, специјалне библиотеке Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, као и Библиотеке „Светислав Вуловић” из Ивањице. У раду Скупштине учествовали су и библиотекари основних и средњих школа из Чачка и Ивањице.

Након поздравне речи директора Гимназије др Душка Парезановића, чланови Подружнице анализирали су рад у првих девет месеци и договорили активности до краја 2019. године. Посебан акценат стављен је на организацију и учешће на предстојећој претконференцији за школске библиотекаре у Чачку, као и на XVI Међународној конференцији БДС у Београду.

Скупштина је уз констатације о сталном порасту броја чланова и статусу једне од најактивнијих подружница Библиотекарског друштва Србије, усвојила и План рада за 2020. годину. Планом су предвиђене активности на сталној промоцији, унапређењу струке и сарадње библиотечких радника на окружном, али и републичком нивоу.

По завршеном заседању, присутни чланови су обишли зграду Гимназије, а потом посетили Техничку школу у Ивањици, где су их срдачно поздравиле Мирјана Ненадић, директор школе и школски библиотекари Милица Бошковић и Јелена Богдановић. Оне су гостима представиле библиотеку ове школе, која је почела са самосталним радом у децембру 2018. За непуну годину, уз залагање и сарадњу руководства, школских библиотекара, колега и ученика, постала је једна од најбоље опремљених, али најактивнијих школских библиотека у Округу, на чему им је честитао др Богдан Трифуновић, председник БДС.

У улози домаћина биле су и колеге из општинске библиотеке „Светислав Вуловић”, у чијој организацији је отворена изложба „Библиотеке Моравичког округа” у Галерији Дома културе. Ова веома јединствена поставка је прва изложба оваквог типа у нашем округу.

На 13 плаката представљено је 11 библиотека: четири јавне библиотеке из Горњег Милановца, Ивањице, општине Лучани у Гучи и Чачка, потом специјалне библиотеке Народног музеја у Чачку и Музеја рудничко-таковског краја. Представљене су и четири школске библиотеке, једна вискошколска, као и рад у огранцима, у срединама мањим по броју становника и корисника, али не и по квалитету рада. Бројне ученике, просветне раднике и библиотекаре, у име домаћина поздравила је Емилија Перуничић, директор ивањичке Библиотеке, а у име БДС, др Трифуновић.

Изложбу, коју ће посетиоци моћи да виде до 18. 10. 2019. отворила је Марија Петковић, председник Подружнице Моравичког округа. Посета ивањичким библиотекама, као и дружење са колегама, употпунили су састанак чланова Подружнице, а реализован је и план да све четири општине Округа буду домаћини заседања Скупштине.