Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је у четвртак, 22. октобра била домаћин и суорганизатор редовног радног састанка Стручног већа Друштва школских библиотекара Србије за МО, који је окупио 33 школска библиотекара.

Том приликом представљен је и приручник „Библиотечке компетенције за XXI век”, у издању чачанске Библиотеке, аутора Дубравке Илић, Данијеле Ковачевић Микић, Биљане Лукић и др Богдана Трифуновића.

Састанак је отворио директор чачанске Библиотеке и председник Библиотекарског друштва Србије др Богдан Трифуновић који је изразио задовољство што матична установа остварује успешну сарадњу са школским библиотекарима. Такође је нагласио да су блиска комуникација као и струковно повезивање у оквиру БДС и кључеви за унапређење рада и положаја школских библиотекара у савременој библиотечко-информационој делатности.

Координатор ДШБС Биљана Лукић захвалила је чачанској Библиотеци и Одељењу за матичне послове на сарадњи која је допринела садржајном раду Стручног већа и школских библиотекара у савлађивању стручних послова и организовању креативног рада са младима.

„Актуелни услови за рад библиотекара у школама у Србији” је назив излагања просветног саветника ШУ Чачак Данијеле Ковачевић Микић којим је представила резултате анкете коју је спровела. „Библиотекари нису препознати као јака страна колектива и у многим срединама су изоловани и неукључени у развојне активности установа на плану обезбеђивања општег квалитета рада”, између осталог је истакла Ковачевић Микић. Она је нагласила и важност поштовања и примене законске регулативе образовне и библиотечко-информационе струке, а у циљу побољшања актуелног положаја школских библиотекара.

Коаутор Приручника Дубравка Илић је нагласила важност коришћења ове публикације у свакодневном раду школских билиотекара и поштовања правила струке, а све у циљу побољшања њиховог положаја и професионалне афирмације.

О примерима добре праксе и значају струковног повезивања говорила је библиотекар ОШ „Душан Јерковић” из Ужица и председник ДШБС Мирјана Радовановић Пејовић. Да сваки запослени у библиотеци својом креативношћу може унапредити рад са младима, посведочила је презентација „Магија у рукама школског библиотекара“ коју је Пејовић том приликом приказала.

На крају скупа уследио је и избор нових координатора Стручног већа ДШБС за МО, а мандат од четири године добили су школски библиотекари Милица Бошковић и Дејан Славковић. Њихови претходници Биљана Лукић и Весна Топаловић захвалиле су на досадашњој сарадњи и пожелеле им успешан наставак активности.