Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је 4. новембра у оквиру пете „Трибине о прошлости” представила књигу „Злато четника и партизана : деконструкција једног мита” у издању „Службеног гласника”. Књигу потписује музејски саветник Народног музеја у Чачку, историчар др Милош Тимотијевић.

Он је један од водећих истраживача националне политичке и друштвене историје 19. и 20. века у Западној Србији, аутор или коаутор више од 16 научних монографија и преко 90 научних чланака, приређене архивске грађе и других стручних радова.

У монографији „Злато четника и партизана” Милош Тимотијевић истражује митско односно парарелигијско значење злата и изгубљеног блага у народним предањима, обичајима и колективно несвесном, који се одупире модернизацијским процесима. Нимало случајно, злоупотребом форме, значења и функције постојећих митова створени су „политички” митови као средство пропагандног рата. Анализом већег броја веродостојних историјских извора Тимотијевић расветљава судбину државног злата Краљевине Југославије, као и изворе финансирања сукобљених страна у Другом светском рату. Аутор вешто одваја историјске чињенице од фикције смело прелазећи оквире историографског рада и улазећи у мултидисциплинарно поље етнологије, антропологије и социологије.

Закључак трибине је да истраживање без предубеђења и нови историјски подаци доносе другачије сагледавање прошлости које доводи у сумњу многе прихваћене стереотипе. У читалачкој јавности постоји потреба за историографском истином што показује и припрема другог издања монографије „Злато четника и партизана”. Књигу су осим аутора представили и угледни публицисти, уредник издања историчар Борисав Челиковић и др Владимир Димитријевић. Програм је водио Мирко Дрманац.

За ову тему влада велико интересовање, па су осим у Малој сали, сви заинтересовани имали могућност да прате програм уживо преко фејсбук странице Градске библиотеке у Чачку.