Едукатори Народне банке Србије Весна Ковач и Исидора Орловић од 14. до 16. новембра 2012. године су у радној посети  Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку. За то време одржаће шест  радионица  на тему „Знаменити Срби“, „Динар наш новац“ и „Мој буџет и ја“. Његово величанство „динар“ прву промоцију имао је 14.новембра у Дисовом родном селу Заблаћу. Двадесетак ученика четвртог и петог разреда Основне школе „Владислав Петковић Дис“ уз помоћ другара-посматрача слагало је званичне новчанице на којима су ликови књижевника, сликара, научника и банкара, сазнало нешто више о новцу, институцији Централне банке, како се  „ствара“ новац и ко су знаменити Срби на њему.

Када је настао „динар“ одговор за петицу дао је  Станимир Томић, одговоривши као из топа да  реч, па и валута, потичу из доба Рима. У такмичењу ко ће пре да сложи ликове на новчаницама, „победила“ је тројка Бојана Штављанин, Богдан Поповић и Душан Лечић, који су слагали  апоен од 200 динара на којем је лик сликарке Надежде Петровић рођене 1873. године у Чачку. Након слагања ликова девет знаменитих Срба који се налазе на новчаницама, ученици су прочитали краће текстове о Вуку  Стефановићу Караџићу, Петру Петровићу Његошу, Стевану Мокрањцу, Николи Тесли, Надежди Петровић, Јовану Цвијићу, Ђорђи Вајферту, Милутину Миланковићу и Слободану Јовановићу. Осим „упознавања“ са   нашим великанима који су задужили српску науку и културу, ђаци су добили похвале и за читање.

Весна Ковач и Исидора Орловић објасниле су учесницима како да „читају“ новчаницу, шта све новац представља, колико је сложен и дуг процес „настанка“ лика, који су заштитни  елементи, каква је улога Народне банке Србије. За сат и по ученици су сазнали доста података о историји новца, да препознају знакове на њему, да га поштују и рационално троше. Дружење је употпунио филм о званичном српском папирном и кованом новцу и Народној банци, а за знање и сналажљивост коју су показали сви су добили дипломе и чоколадице са ликовима знаменитих Срба.

Ученицима ОШ „Милица Павловић“ поводом 75. година рада, Градска библиотека  „поклања“ две едукативне радионице о новцу – „Знаменити Срби“ и „Мој буџет и ја“, док је за ђаке из ОШ „Свети Сава“ организована радионица „Динар наш новац“. Будући банкари и финансијски техничари из Економске школе такође ће бити учесници едукативног програма за младе, који Народна банка Србије организује у сарадњи са библиотекама.