Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“
позива вас на промоцију књиге

НЕ НАДАЈТЕ СЕ ДА ЋЕТЕ СЕ РЕШИТИ КЊИГА

 

„Књига изазовног и изазивачког назива Не надајте се да ћете се решити књига неминовно ће наћи пут до срца правих читалаца. У њој познати есејиста, драматург и сценариста Буњуелових филмова Жан-Клод Каријер, и прослављени романописац и семиолог Умберто Еко размењују мисли о судбини књиге у савременом друштву. Али њихов невезан разговор, вођен у Каријеровом стану у Паризу и Ековој кући у Монте Черињону, покреће и многа друга провокативна питања. Шта су књиге заиста и какав је њихов допринос представи коју имамо о властитој прошлости? У кјојој мери се оне могу сматрати поузданим сведочанствима протеклих збивања и колики је био удео људске глупости у формирању наше историјске свести?

Необавезан разговор двојице заљубљеника у књигу обилује анегдотама, виспреним запажањима и досеткама, али пре свега, зрачи оптимизмом.

Данас, када се чини да је информатичка револуција са појавом Интернета и е-књиге заувек обесмислила и учинила излишном потребу за класичним предметом званим књига, Каријер и Еко сматрају да нема разлога за страх. Књига је савршен изум који се не може учинити бољим него што јесте, рећи ће Еко. У том погледу, она је слична точку. ‘Књига је попут кашике, чекића, точка или маказа. Када сте их једном измислили, не можете их учинити бољим… Можда ће она еволуирати у својим саставним деловима, можда јој странице више неће бити од папира. Али, остаће оно што јесте’“, закључује уредник у надахнутом уводном слову.

Књигу коју је са француског превео Миодраг Марковић, обима 195 страна, издали су 2011. године Бранко Кукић и „Градац К“,  као 73. књигу (наслов) у реномираној едицији „Алеф“.

Промоција књиге, под називом Од ломаче до дигитализације, биће уприличена у оквиру програма 49. „Дисовог пролећа“, у четвртак, 29. марта 2012. у 19 часова у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“. О књизи ће говорити Милан Влајчић, писац, есејиста, књижевни и филмски критичар, др Сања Домазет, професор Факултета политичких наука у Београду, драмски писац, романсијер и есејиста, и Бранко Кукић, уредник издања. Програм ће водити мр Маријана Матовић.