На конкурс за литерарне радове ученика основних школа, расписан у оквиру 49. Дисовог пролећа, стигло је 136 поетских и прозних радова из 17 основних школа Моравичког округа.

Писали су ученици из чачанских школа: “Милица Павловић“, “Филип Филиповић“, “Ратко Митровић“, “Вук Караџић“,“ Свети Сава“, школа “Владислав Петковић Дис“ из Заблаћа, “Бранислав Петровић“ из Слатине, “Свети ђакон Авакум“ из Трнаве, “Прељина“ из Прељине, “22. децембар“ из Доње Трепче, “Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца, “Степа Степановић“ из Горње Горевнице и из Вранића, као и школе из Ивањице “Кирило Савић“ и Милинко Кушић“, “Сретен Лазаревић“ из Прилика, и из школе “Иво Андрић“ из Прањана.

Жири у саставу: Мира Вуловић Јоцић (ОШ “Милинко Кушић“, Ивањица), Душанка Митић (ОШ “Милица Павловић“, Чачак) и Мирко Божовић (ОШ “Владислав Петковић Дис“, Заблаће), донео је одлуку да у области поезије и ове године прву награду понесе Лазар Биорац, ученик VIII разреда ОШ “Иво Андрић“ из Прањана, за песму “Елегија мога сна“. Друга награда додељена је Анђели Шутић, ученици VIII разреда ОШ “Ратко Митровић“ из Чачка, за песму “Мостови“, а трећа награда припала је Луки Глишовићу, ученику I разреда ОШ “Вук Караџић“ из Чачка, за песму “Писмо деда Мразу“.

За прозу прву награду деле Анђела Ловречић, за рад “Море“ и Сара Костић за рад “Сећања не бледе“, обе ученице VII разреда ОШ “Милица Павловић“ из Чачка. Другу награду такође деле Сунчица Стојчић, VIII разред ОШ “Милица Павловић“ из Чачка, за рад “У тренуцима усамљености“ и Лазар Сарачевић, ученик VIII разреда ОШ “Степа Степановић“ из Горње Горевнице, за рад “Мој узор“. Трећа награда припала је Бранкици Благојевић, ученици VI разреда ОШ “Филип Филиповић“ из Чачка, за рад под насловом “Моја аутобиографија“.

Жири је једногласно похвалио све учеснике конкурса за велики број квалитетних радова.

**************************

На конкурс за литерарне радове ученика средњих школа који је пратио 49. Дисове свечаности, млади ствараоци  послали су 81 поетски и прозни рад из пет средњих школа Моравичког округа: Гимназије, Економске и Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка, из Гимназије из Ивањице и из Средње школе “Драгачево“ из Гуче.

О наградама је одлучивао жири у саставу: Наташа Николић (Гимназија “Таковски устанак“, Горњи Милановац), Соња Мандић (Прехрамбено-угоститељска школа, Чачак) и Слободан Николић (Гимназија, Чачак).

На састанку одржаном 9. маја  2012. године, жири је донео одлуку да прву награду за поезију добије Јевђеније Јулијан Димитријевић, IV разред Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка, за песму “Жудња за Морем“. Друга награда припала је Србислави Тодоровић, ученици IV разреда Гимназије из Чачка, за песму “Истина“, а трећа Виолети Петровић, ученици III разреда Економске школе из Чачка, за песму “Тамо где сам рођена“.

Прву награду за прозу понела је Марија Димић, за рад под називом “Крик“, а другу награду Сретен Поповић за рад “Земља ова, мати милиона, сина једног не мож’ вјенчат срећом“, обоје ученици IV разреда Гимназије из Чачка. Трећа награда припала је Ђурђији Драмлић, ученици II разреда Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка.

Жири је похвалио рад Доне Кременовић, ученице Гимназије из Ивањице

Награде најуспешнијим ауторима биће додељене у ОШ “Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу, у петак 25. маја 2012. године.