Песник Владислав Петковић Дис  својом поезијом  данас је још једном повезао генерације и две установе које носе његово име – Градску библиотеку и осмогодишњу школу у Заблаћу.

Ове године две установе славе значајне јубилеје: Основна школа у Заблаћу, која од 1963. године носи име овог значајног завичајног песника рођеног у овом селу обележава 200 година рада а Библиотека организује јубиларно 50. Дисово пролеће као и десет година постојања огранка у Заблаћу.

Значајне јубилеје најавила је традиционална приредба на којој су награђени најактивнији читаоци која је данас организивана у 12 часова у просторијама школе.

Picture-046

Титулу „НАЈчитаоца“ и поклон књиге понели су: Марија Лукић, ученица седмог разреда, Милица Јаковљевић, ученица петог разреда, оба одељења трећег разреда са учитељицама Биљаном Симовић и Снежаном Радовановић, док су породичну награду добили Милица, Александар и Ана Сатарић. Најбољи чиатаоци осим диплома добили су и књиге које је даровала књижара „Речи“ из Чачка.

Picture-001Picture-013Picture-017

Својим читаоцима у Заблаћу Библиотека је довела у госте и песника Бошка Ломовића који је побрао све симпатије ђака Основне школе „Владислав Петковић Дис“ и  најбољим читаоцима даривао своје књиге. У програму су учествовале обе групе предшколаца са васпитачицама Маријом Новчић и Маријаном Шен као и награђена Милица Јаковљевић. Предшколци су рецитовали песмицу „Гледа кромпир у јабуку“, „Српкињице млада“ и Дисову песму „Најбољи друг“.

Picture-042

Огранак у Заблаћу има 390 чланова, а школа 370  ђака од којих су 250 редовни читаоци. Они су у 2012. години прочитали 9.552 књиге.

Picture-044

Picture-010

Традиционално награђивање најбољих читалаца на терену Библиотека „Владислав Петковић Дис“ наставља већ сутра у 11 и 30 часова у огранку у Пријевору, а у петак у 10 и 30 биће награђени најбољи читаоци у Прељини. Гост ђака у Пријевору биће песник Бошко Ломовић. У четвртом огранку у Мрчајевцима додела диплома и књига најактивнијим читаоцима заказана је уз учешће изворне музичке групе „Помељари“ у понедељак у 10 и 30 часова.