Отварањем изложбе дечјих радова под називом „Моје срце је препуно среће“, скромном свечаношћу и наградама за најактивније, 27. августа завршено је пето „Лето у Библиотеци 2012“. За стотину дечака и девојчица од предшколског до средњошколског узраста, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ организовала је 30 радионица подељених у осам тематских целина. Од 25. јуна до 21. августа у Дечјем одељењу одржано је више од 60 часова креативног рада са најмлађима, па је Библиотека поново била пожељно место за дружење, читање и забаву.У две групе, у којима је било од 10 (калиграфија) до 40 полазника (дигитална фотографија, занимљива географија), реализоване су радионице: „Каменчићи за маштање“, „Уметност писања-калиграфија“, „Подстицај и развој интелектуалних вештина“, „Шарена башта“, „Народна традиција – вез“, „Игра стакленим перлама“, „Волим те дигитално“ и „Занимљива географија – са децом око света“. Своја професионална умећа најмлађима су преносили Сандра Шесто Ђекић, Драгана Џоковић, Данка Перовић, Снежана Ашанин, Вера Мајсторовић, Миленко Савовић и Владимир Мајсторовић. Тим библиотекара на челу са Јеленом Дуковић и Мајом Лазић омогућио је да летњи распуст ученицима упркос високим температурама буде што пријатнији и да осим креатвног рада и нових сазнања, понесу кући и књигу за читање. На крају дружења остали су предивни радови у мозаику, накит, калиграфски записи, цртежи, извезене шустикле, бројне фотографије града. Полазници су пожелели да се поново организују радионице мозаика и „сликање“ помоћу стакла, каменчића, разнобојних комадића керамичких плочица, веза, занимљивости о свету око нас, фотографисања средине у којој живе. Око деце видело је много лепих, али и ружних, детаља у центру града, па је за само двадесетак минута практичног рада настало око 320 фотографија које потписује 15 дечака и девојчица. За завршну изложбу одабрано је 50 радова док је на Facebook профилу организовано гласање за фотографију лета, које траје до 10. септембра.

На завршној изложби Библиотека је све полазнике јавно похвалила, а симболично наградила Анђелу Обрадовић, Луку Аћимовића, Сандру Ковачевић, Ану Бојовић, Станиславу Глишовић и Луку Милорадовића, који су показали велики таленат за нове креативне видове учења и уметничког изражавања. У програму су учествовали: Кристина Ковачевић и Сара Иконић, дуо флаута, десетогодишња ученица Анастасија Рогановић читала је одломак из своје прве књиге „Писац у мраку“, њен брат Иван прочитао је шаљиву песмицу „Улична трка“, а Лука Глишовић, ученик трећег разреда, већ награђивану песму „Писмо Деда Мразу“.

„Деца су најзанимљивији, и најзахтевнији библиотечки корисници. Без деце Библиотека нема будућност“, истакле су библиотекари Јелена Дуковић и Маја Лазић обраћајући се најмлађима и њиховим родитељима, а директор Даница Оташевић захвалила се Скупштини града што је кроз програм Летњих дана културе у Чачку финансијски помогла креативни рад деце и „Лето у Библиотеци“.