У организацији IFLA Секције за децу и младе и Народне библиотеке Србије, у Београду је 21. и 22. августа одржана Конференција под називом “New Library Professionals for Children and Young Adults“.

Циљ одржавања скупа био је да се на једном месту окупе библиотекари који раде са децом и младима и том приликом размене своје идеје и искуства из свакодневне праксе.

Другог дана конференције у програму су учествовали  и библиотекари Одељења за децу и младе Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“ Маријана Лазић и Ана Станојевић. Оне су имале прилику да присуствују презентацијама својих колега из земље и иностранства (Русије, Турске, Финске), и чују њихова драгоцена искуства у раду са млађом популацијом.

У завршном делу другог конференцијског дана, чачански библиотекари узели су учешће кратким филмом, који је сажето приказао једну од многобројних активности које су реализоване у Одељењу за децу и младе. “Neverending story – reading aloud to you!“, назив је филма, који је представио пројекат “Бескрајна прича“, реализован у сарадњи са чачанским вртићима у току претходних неколико година. Присутни су у паузама програма могли да погледају изложбу под називом “Library, a Space of Childhood Joy“.  Један од изложених постера дело је библиотекара чачанске библиотеке, а “говори“ о значају читања наглас деци у најранијем узрасту, и о томе каква је улога библиотекара у овим активностима.

На самом крају богатог конференцијског дана, библиотекари Народне библиотеке Србије, Градске библиотеке у Чачку и Руске државне библиотеке за младе разменили су поклон књиге намењене млађој популацији. Пробрана издања Градске библиотеке у Чачку убудуће ће чинити део колекције “Book patchwork“, која на јединствен начин на једном месту обједињује књиге за младе на разним језицима, како би читаоци руске библиотеке стекли свест о читалачким навикама својих вршњака из других земаља.