Међународни дан дечије књиге, 2. април, повезао је на својеврстан начин основне школе „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу, ОШ „Прељина“ у Прељини и чачанске библиотекаре. Градска библиотека наградила је највредније читаоце у огранку у Прељини, ученици трећег разреда из Заблаћа извели су представу „Мачак Тоша отишао у хајдуке“, а њихови вршњаци из Прељине били су добри домаћини и публика.

Macak Tosa otisao u hajduke predstava

Програмом у част књиге и читања малишани који одрастају на бајкама подсетили су се на данског писца за децу Ханса Кристијана Андерсена, чији рођендан је узет за Светски дан дечије књиге. Специјални гости из Заблаћа за своје вршњаке из Прељине одиграли су представу „Мачак отишао у хајдуке“, по тексту Бранка Ћопића. Глумачко умеће исказали су Ана Милутиновић, Кристина Јанковић, Милош Сатарић и Данијел Милентијевић, а представу је режирала уз сликовите сценске слике, учитељица Биљана Стојанић. Пустоловине мачка Тоше из познате приче драмски квартет трећака из Заблаћа први пут је извео ван матичне школе, а предшколци и ученици нижих разреда у Прељини знали су да их награде бурним аплаузом.

1

slike-001

5

Смех и добро расположење које су донели гости из Дисовог родног села најавили су свечаност проглашења највреднијих читалаца за 2014. годину у огранку Градске библиотеке у Прељини у који је лане уписано 280 чланова, а прочитано више од три хиљаде књига и сликовница. За верност читању награђени су: Анђелија Цвркота, ученица осмог разреда и породица Комадинић: мама Ана, Вељко, ђак шестог и Данило, ђак трећег разреда. За најбољег одраслог читаоца проглашена је Милка Сташевић, пензионер. Групну награду понели су предшколци ПУ „Моје детињство“ из Прељине, коју води васпитачица Јелена Миросавић, а који су за награду узвратили песмама о предстојећем празнику Васкрсу. Књиге које је даровала ИП „Пчелица“ и Библиотека, као и дипломе уручила је Ана Станојевић, библиотекар у огранку.

Анђелија ЦвркотаДанило и Вељко КомадинићЈелена Миросавић

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ осим свечаности поводом Дана дечије књиге у Прељини, у петак 3. априла, обрадовала је и малишане у Прислоници пригодним програмом и књигама за читање.

Ученици у Прислоници