Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и ЈП „Службени гласник“ у оквиру 49. Дисовог пролећа позивају Вас на представљање четворотомног издања

 

 

ЛИРСКА ИСТОРИЈА МУЗИКЕ

– Од Питагорее до Баха –

Коље Мићевића

 

Петак, 20. април 2012. године у 19 часова

 Галерија Народног музеја

 

 

 

О књигама ће говорити:

Милета Аћимовић Ивков
Петар В. Арбутина и
Коља Мићевић

Водитељ: Слободан Николић

 

Специјални гост 49. Дисовог пролећа ове године је Јавно предузеће „Службени гласник“, издавач са најдужом традицијом, мноштвом капиталних едиција и библиотека. „Службени гласник“ представиће се  у Чачку у петак, 20. априла, двема библиотекама: “Звучна књига“ и  „Еn musuca“.

Најпре ће у Гимназији у 15 часова бити промовисана едиција „Звучна књига“ у којој  је „Гласник“ објавио најлепше странице српске књижевности и културно-историјске баштине. Младе генерације и они који више воле да слушају него читају књиге, могу да  „чују“ Иву Андрића, Дучића, Змаја, Живојина Мишића, шта је Арчибалд Рајс поручио Србима, као и најлепше епске, лирске и родољубиве песме написане на српском језику које казују познати глумци Гојко Шантић, Небојша Дугалић, Бранимир Брстина, Вјера Мујовић, Светлана Бојковић и други. Књиге које говоре  промовисаће Милета Аћимовић Ивков, књижевни критичар и Гордана Милосављевић, менаџер „Службеног гласника“.

Капитално издање „Службеног гласника“ у прошлој години свакако је  четворотомна „Лирска историја музике“ Коље Мићевића, познатог преводиоца, песника, познаваоца музике и полиглоте. На  три хиљаде страница Мићевић је, истражујући и записујући скоро три деценије,  написао својеврсну хронику музике од Питагоре до Баха, која се чита са лакоћом и  која ће бити обавезно штиво свакоме коме је култура на првом месту.

Шта доноси „Лирска историја музике“, где скромно место има и наша земља оличена у личности Кир Стефана Србина, знатижељни Чачани могу да чују на промоцији  која се одржава у 19 часова у Галерији Народног музеја. Аутор Коља Мићевић представиће свој раскошан таленат и свирајући на разним инструментима, о овом издавачком подухвату говориће Милета Аћимовић Ивков и Гордана Милосављевић, а водитељ  лирско- музичке вечери је Слободан Николић.

Коља Мићевић је у српској књижевности заступљен  књигама поезије „Стопа сна“, „Стање никога“, „Нити“, „Море“, „Виновник“, „Кристал успомена“ и других. За Мићевића се каже да је од преводилаштва направио уметност: са  француског превео је све што се сматра иоле вредним од  трубадура до Франсое Вијона, Игоа, Бодлера,  Валерија и Сегалена, са енглеског сабране песме Едгара Алан Поа, са шпанског Лорку, са словеначког Прешерна, с тосканског Брунета Латинија. Као одличан познавалац музике Коља Мићевић је објавио књигу „Моцарт-злочин Марије Терезије“, а сада и својеврсну енциклопедију музике од Питагоре до 1750. године када је умро  Себастијан Бах.

Својим издањима „Службени гласник“ постаје  последњих година све значајнија карика у култури Србије, а ове године прикључио се и пријатељима 49. Дисовог пролећа. Наиме, „Гласник“ ће штампати  први пут књигу добитника Дисове награде Драгана Јовановића Данилова.