Jedini-covek-na-kontinentuГрадска библиотека „Владислав Петковић Дис“ ће у петак, 22. маја 2015. године у Клубу Дома културе од 20 часова бити домаћин мајског књижевног кафеа Гете- Института из Београда који је посвећен Терезији Мори, добитници Књижевне награде за роман године (2013). Награђени роман „Једини човек на континенту“ преведен је на српски језик и исте године штампан у издању „Архипелага“.
Терезија Мора (1971) рођена је у Мађарској, а студирала је хунгаристику и драму на Хумболтовом универзитету у Берлину, као и сценарио на Академији за филм. Објавила је више драма, приповедака и романа и тренутно представља један од најважнијих гласова у савременој немачкој књижевности.
Књижевни кафе је замишљен као интерактивна дискусија о немачкој и европској савременој књижевности са посебним освртом на стваралаштво Терезије Море која је била гост на прошлогодишњем Београдском фестивалу европске књижевности. Њен роман „Једини човек на континенту“ у преводу Марие Глишић представља савремени живот и човека између самоће и заједништва, потраге за смислом у материјалном свету.
О улози књижевности у модерном друштву говориће Мариа Глишић, преводилац, и Гојко Божовић, књижевни критичар и уредник издавачке куће „Архипелаг“, док ће медијатори бити Мила Маринковић-Броћић и Марија Радуловић.