Промоцијом Антологијске едиције „Десет векова српске књижевности“ у издању Издавачког центра Матице српске у Новом Саду, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ приложила је 29.септембра 2011.године  на трпезу европске културне баштине 20 томова српског наслеђа, међу којима су дела Светог Саве,  Иве Андрића, Црњанског, Захарија Орфелина, дубровачки писци, Његоша… Два кола Антологије која обухвата период од 12. века до савременог доба и ствараоце  од Светог Саве и Стефана Првовенчаног до Горана Петровића, Светислава Басаре и Данојлића, представио је академик Миро Вуксановић, идејни творац пројекта и уредник едиције, као и Владимир Димитријевић и Слободан Николић, професофи чачанске Гимназије.

Да се национални пројекти у култури вреднују  према дометима  и значају који имају за  државу, едиција „Десет векова српске књижевности“ била би подухват вредан моста код Бешке или барем једног дела Ауто пута на коридору 10 – казала је Даница Оташевић, директор чачанске библиотеке и уручила Миру Вуксановићу диплому чувара националне, а самим тим и европске баштине.

Антологијска едиција српске књижевности која ће обухватати више од 150 томова и излазити сваке године по десет књига, ново је сагледавање и вредновање сопствене баштине. У едицију су заступљени сви жанрови усмене и писане књижевности која је настала на српском језику и равномерно је представљена како српака народна књижевност, тако и стваралаштво средњег века, ренесанса, барок све до почетка 21. столећа, а низ није затворен и оставља могућност да се  критичком суду прикљује и друга значајна имена за српску литературу, казао  је академик Миро Вуксановић, напомињући да свако издање приређује неко од савремених историчара књижевности и професора универзитета који су стурчни за  одређене периоде и доба.

Осим поговора сваку књигу прати  хронологија живота и рада писца, библиографија и одговарајуће напомене тако да ће будући читаоци имати потпун увид у српску књижевност и културно  наалеђе.

Владимир Димитријевић назвао је ову Антологију светиоником српске културе и нагласио да су ове књиге као барикаде и необориви докази о вредности српског наслеђа  коме је место у европској култури.

Антологијска едиција „Десет векова српске књижевности“ треба да буде понос издавачу и приређивачима и вреднована као национално добро, истакао је Слободан Николић.