Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” учествује у свечаном прослављању осмовековног јубилеја, када је на сабору у Никеји 1219. српска црква добила аутокефалност и достојанство, а Свети Сава изабран за првог српског архиепископа. Овај догађај дубоко је уткан у српску историју, културу и духовност, па се чачанска Библиотека организацијом три различита догађаја прикључила овом обележавању.

О осам векова аутокефалности СПЦ и манастиру Жича као првом центру српске архиепископије најпре су слушали најмлађи суграђани, предшколци вртића „Бамби”, „Сунце” и „Гимназион”, као и ученици другог разреда ОШ „Др Драгиша Мишовић”. Њима је у уторак, 8. октобра у Великој сали Библиотеке представљена књига „Мала прича о великој Жичи” Милоја Радовића, писца, песника и библиотекара из Краљева. 

„Мала прича о великој Жичи” је поема намењена деци, а састоји се од седам песама чије су теме: изградња Жиче, њено небеско порекло, крунисање Стефана Првовенчаног, страдање манастира у неколико наврата… Књига је изашла 2019. године поводом осамсто година аутокефалности СПЦ и изградње манастира Жиче као стожера српске цркве, а уз благослов Његовог преосвештенства Епископа жичког, господина Јустина.

Аутор књиге Милоје Радовић захвалио је чачанском домаћину на љубазном позиву рекавши да о овој својој књизи први пут говори у некој библиотеци. Он је малишанима у публици читао одломке из поеме трудећи се да им да довољно времена да и они питају или одрецитују припремљене песме о Светом Сави.

Малишане је укратко о историјату манастира упознала Невена Петковић, библиотекар Одељења за децу и младе, док је о књизи говорила главни и одговорни уредник издања Зорица Јанковић. „Писати за децу значи говорити све језике света. Управо то нам је Милоје Радовић показао и овом својом поемом. Познате, али и мање познате историјске чињенице о постанку и опстанку манастира Жиче  изнео нам је на узвишен, поетско-молитвен начин, а онда је своју поему назвао малом причом желећи да укаже да је свака прича о великој Жичи само мали камен у њеној осмовековној грађевини”, рекла је она.

„Мала прича о великој Жичи” је и изузетна сликовница за децу. Стихове Милоја Радовића осликао је иконописац, сликар и илустратор Бојан Миљковић, а његова изузетна ликовна решења учинила су причу о Жичи још упечатљивијом. Публика је овом приликом могла да види и комплетну изложбу илустрација из књиге у великом формату.

Након завршене промоције, Милоје Радовић отворио је изложбу „800 година аутокефалности СПЦ” која је смештена на приземљу и првом спрату Библиотеке: у Одељењу за децу и младе, Позајмном одељењу, Одељењу стручне књиге и Завичајном одељењу.

Присутнима се пре тога обратио директор Библиотеке, др Богдан Трифуновић који је  рекао да је ово нетипична изложба која се може видети у већем броју одељења, а да је тема којом су се бавили библиотекари веома важна јер је „стицање самосталности СПЦ уткана у наше културно биће и историју”.

У витринама су изложене књиге, некњижна грађа (карте, разгледнице) из  постојећих фондова Библиотеке, а односе се на Светог Саву, Немањиће, манастир Жичу и добијање аутокефалности, српске цркве и манастире, почетке српске писмености, Овчарско-кабларске манастире итд. Изложба „800 година аутокефалности” садржи и сликовнице, али и видео-презентацију дигитализованог Никољског јеванђеља, те се труди да комуницира са посетиоцима свих узраста. Изложбене поставке на ову тему моћи ће да виде и посетиоци Библиотеке у њеним издвојеним одељењима у Мрчајевцима,  Прељини, Пријевору и Заблаћу.

Обележавање овог великог јубилеја СПЦ Библиотека ће заокружити предавањем „Црква и проблем отуђења савременог човека” предавача о. Гојка Перовића, ректора Цетињске богословије, у четвртак 10. октобра у 19.30 часова у Великој сали Библиотеке.