Под мотом да „Само написана реч остаје“, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ отворила је 8. фебруара 2011. године у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ традиционалну изложбу „Штампана реч 2010“.

Изложбом завичајног издаваштва библиотека започиње програме у текућој и симболично заокружава своју делатност у претходној години. У више од двадесет чачанских штампарија у 2010. години штампано је преко 450 наслова књига, часописа и других публикација и све су оне нашле своје место у Завичајном одељењу библиотеке, али и на изложби. Књига као трајна тековина  успоставила је  најбоља везу између издавача, штампара, аутора и Библиотеке. „Онолико колико будемо данас одговорни према себи и свом локалном наслеђу, толико ће нас више ценити и поштовати потомци“, истакла је Даница Оташевић, директор Библиотеке.

У циљу подстицања локалне графичке продукције и издаваштва, Градска библиотека установила је две награде: награду „Исаило А. Петровић“ за ликовно-графичко уређење објављене публикације и награду „Даница Марковић“ за издавачки подухват. Ласкава и цењена признања добии су по одлуци жирија Слађана Тутуновић, дизајнер студија „Тригон“ за уређење каталога „Албум старог Чачка : 1870-1941“, а за књигу године проглашена филозофска студија „Чисто Ја и Атомика Кантове критике чистог ума са Начелима практичне логике“, аутора Томислава Новаковића.

О добитнику награде „Исаило А. Петровић“, која чува сећање на првог чачанског штампара, одлучивао је жири у саставу Мирослав Марић, председник, Весна Петровић, академски сликар и Горан Ковачић, дизајнер.

Мирослав Марић, председник жирија за награду „Исаило А. Петровић“

Жири за награду „Даница Марковић“ чинили су Иван Ружичић, председник, директор Гимназије, Весна Бјелић, новинар и Даница Оташевић, директор Библиотеке.

Иван Ружичић, председник жирија за доделу награде „Даница Марковић“

Обе награде донете су једногласно.

Миленко Пајић

Изложбу „Штампана реч 2010“ отворио је писац Миленко Пајић, добитник Андрићеве награде за 2010. годину. Изложба која је на једном месту окупила све завичајне ствараоце, трајаће до 2. марта. За то време биће одржано више промоција књига са завичајном тематиком и књижевних вечери песника који живе у Чачку и Моравичком округу.

Даница Оташевић, директор библиотеке и Томислав Новаковић, добитник награде „Даница Марковић“

Марија Орбовић, аутор изложбе и Слађана Тутуновић, добитник награде „Исаило А. Петровић“

Водитељ изложбе била је Маријана Лазић, а изворном музиком програм је употпунила чачанска група „Зоралес“ коју чине Владан Стевановић Ђидовац и Зоран Марјановић.