Један од могућих начина како се младима може успешно приближити литература и читање демонстриран је у четвртак, 20. априла 2017. у чачанској Гимназији где је Библиотека промовисала свој пројекат „Књижне инсталације за е-генерације“. Присутне је у име домаћина скупа поздравила Марија Радуловић, координатор пројекта, укратко објаснивши главну пројектну идеју.  Ученици Гимназије и актив професора српског језика уз подршку  директора школе, проф. Ивана Ружичића, активно су учествовали у реализацији пројекта од самог почетка, па је једна од промоција уприличена у овој школи.

 Јавни час посвећен класику америчке књижевности и омиљеном роману многих генерација, Селинџеровом „Ловцу у житу“, одржао је професор књижевности Дејан Крунић са својим ученицима из одељења I/4 и III/2 чачанске Гимназије.

Да ли си срећан? Да ли си тужан? Осећаш се бедно, усамљено, депресивно, рањиво? Мислиш да си сам на свету? Родитељи те уопште не разумеју, у ствари нико те не разуме …Због тога се разбесниш и не знаш шта ћеш да урадиш са овим даном, а камоли са својим животом. Расположење ти се лако мења, расположење ти се брзо мења…Понекад ти се чини да можда лудиш…Не брини. Ниси сам. Присутни су најпре одгледали трејлер за књигу снимљен за потребе пројекта, а потом су са књижевно-историјске дистанце од близу седам деценија приступили анализи.

            „Ловац у житу“ је написан 1951. године и спада међу десет најчитанијих америчких романа свих времена. Селинџеров роман није део лектире, али његова актуелност и универзалност не пролази. Као икона тинејџ бунта већ више од пола века стоји главни лик – Холден Колфилд. Он је шеснаестогодишњи тинејџер, син добростојећег адвоката из угледне њујоршке породице, избачен по четврти пут из средње школе због лошег успеха, један од омиљених књижевних бунтовника без разлога. Од романа који их на почетку није привукао сувише, ученици чачанске Гимназије су током часа полако откривали Холденов сукоб са свим и сумњу у све, а највише у самог себе. Вођени спонтаним питањима искусног професора Дејана Крунића ученици су откривали детаље у анализи ликова и тока радње.

Да буде мамац свима који евентуално нису прочитали књигу, професор Крунић и ученици су изнели неколико анегдота о томе како су многи атентатори имали код себе „Ловца“ приликом извршења злочина, а да је најпознатији међу њима Марк Дејвид Чапмен, убица Џона Ленона.

За 45 минута колико је час трајао загребано је по површини овог вишеслојног штива и његове симболике и указано на „опасност читања само једне књиге“ (Данило Киш).

Библиотека је кроз реализацију пројекта „Књижне инсталације за е-генерације“ у 2016. години остварила репрезентативне резултате као што су повезивање младих са књигом путем модерних технологија, оснивање Клуба креативаца „Teen Spirit“ при Библиотеци, повећан број младих корисника итд.

У 2017. години планирана је даља промоција „Књижних инсталација“, као и наставак одличне сарадње са школама и наставним особљем.