После више од шест месеци  паузе у организацији програма за децу и младе, у петак, 18. септембра на великој сцени Библиотеке одиграна је позоришна представа за децу „Патуљци и вилеˮ. Представу у продукцији Нишког културног центра насталу по књизи Милоша Петковића „Пролећеˮ пратило је стотину малишана уз поштовање свих прописаних здравствених мера.

Публици се на почетку обратио аутор тетралогије „Патуљци и вилеˮ који је указао  на  значај књиге и читања, али и на везу између књижевног дела и драматизације текста који имају прилику да одгледају.

„Патуљци и виле” припадају жанру епска фантастика са елементима словенске митологије у којој су ова митска бића веома поштована. Причу о одбаченим и другачијим, чаробњаку Барбуту Риђобрадом и вили Гаји Брезани, режирао је Милош Цветковић, а играли чланови Академског позоришта из Ниша: Наталија Степановић, Стефан Спира Николић, Мирјана Миленковић, Петар Ђорђевић, Петра Нешић, Нина Аритоновић и Јована Живановић.

Посебну пажњу деци су привукли два другачија и посебна лика која су кренула у несвакидашњу авантуру и упустила се у борбу против злих вештица. Путовање кроз ову фантастичну причу употпунили су светлосни и звучни ефекти, а хероји епских размера су потврдили да нема моћнијег оружја од љубави. Дуг громогласан аплауз био је најбоља потврда да је представа „Патуљци и вилеˮ пронашла пут до срца младих гледалаца који су навијали да добро победи зло.