Поводом 140 година од рођења завичајне књижевнице Данице Марковић, у петак 20. децембра у Галерији Градске библиотеке отворена је изложба „Тренуци у светлостиˮ аутора Оливере Недељковић. Изложба сагледава раскошни свет поезије и прозе Данице Марковић, али и потресну биографију жене која је надилазила ондашње стереотипе и била довољно смела да начини искорак, у сваком смислу.

Публику је на почетку поздравио директор Библиотеке др Богдан Трифуновић казавши да је овом изложбом, између осталог, још једном истакнут значај завичајног наслеђа и локалне културне баштине, као и сећања на Даницу Марковић која се сврстава раме уз раме са Владиславом Петковићем Дисом, Бранком В. Радичевићем, Браном Петровићем и другим чачанским великанима.

Српска орхидеја, како је најзначајнију песникињу прве половине 20. века називао чувени Антун Густав Матош, рођена је 1879. у Чачку где је живела непуну годину. Упркос томе, Чачак је одувек сматрао својом и поносио се њеним стваралаштвом. Живом спомену на књижевни опус ове песникиње, родни град је допринео именујући по њој улицу на Љубићком кеју, а  бројни ствараоци и истраживачи локалног културног наслеђа бавили су се њеном биобиблиографијом, приређивали њене књиге, сабирали расејане рукописе и тумачили њено лирско и приповедно дело: Синиша Кордић, Ранко Симовић, Миленко Пајић, Радован Маринковић, Миодраг Јаћимовић, Миладин М. Вукосављевић, Радош Ж. Маџаревић, Зоран Маринковић и многи други. Нарочиту улогу у овој мисији имали су библиотекари Градске библиотеке у Чачку Милица Баковић, Марија Орбовић, Даница Оташевић као и Оливера Недељковић, библиотекар-саветник Завичајног одељења и аутор изложбе „Тренуци у светлости”.

У свом обраћању она је захвалила породици Ћоћић, Народном музеју и Међуопштинском историјском архиву Чачак за драгоцену помоћ у реализацији овог програма и прочитала изузетно потресну биографију Данице Марковић завршивши речима: „Умрла је рано, непоколебљиво се борећи до последњег даха, са оскудицом, недаћама, предрасудама и паланачким менталитетом. Ходала је узводно, против струја које нуде лагодан живот и могућност  да се човек осећа значајнијим него што јесте. Зато ју је читав век надживело стваралаштво, због кога вечерас и делимо ове тренутке обасјане светлошћу из песникињиног имена.”

 

Изложбену поставку чини дванаест плаката које је дизајнирао Миленко Савовић, као и одабрана литература и документи који јавности представљају неке до сада непознате детаље о животу и стваралаштву Данице Марковић. На овој изложби, уз две од три за живота објављене књиге Данице Марковић које поседује чачанска Библиотека, први пут је изложена и једна књига из њене личне библиотеке. То је књига песникињиног савременика, њеног и Дисовог пријатеља, Милана Вукасовића на којој је Даница Марковић својим потписом оставила траг читања.

Казивањем стихова Данице Марковић вече је употпунила драмска уметница Драгана Милошевић Кураица.