Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је и овог Дисовог пролећа, настављајући полувековну традицију да манифестацију прати издањима, објавила јубиларни 50. број листа „Дисово пролеће” који је уредила Оливера Недељковић. Као 44. публикацију у  едицији „Књига госта” Библиотека је објавила књигу изабраних и нових песама „Одлагање одласка” Ђорђа Сладоја.

„Лирско успење Ђорђа Сладоја”, изложбу са каталогом која је посвећена животном и стваралачком путу лауреата урадила је Марија Радуловић, а током маја је објављено и промовисано још једно вредно издање – „Прилози за поетику Бранислава Петровића”. Зборник радова са прошлогодишњег научног скупа о великом завичајном ствараоцу уредио је др Драган Хамовић. За дизајн овогодишњих издања побринули су се академски графичар  Зоран Јуреш, креативни тим београдске „Чигоја штампе” и дизајнер Миленко Савовић.

Сва издања посвећена овогодишњем лауреату Ђорђу Сладоју имала су већ две београдске промоције, а за публику која с нестрпљењем очекује чачанско представљање, Никола Пеулић, Невена Петковић и Тамара Јанковић, млади библиотекари, сарадници Библиотеке написали су кратке приказе овогодишњих публикација.

Полувековни јубилеј листа „Дисово пролеће”

Као круну вишедеценијског ангажовања у очувању поетске традиције, Градска библиотека објављује јубиларни, 50. број листа „Дисово пролеће”. Библиотекар саветник Оливера Недељковић је уредник листа и аутор текста „Пролеће које траје” који даје осврт на најдуговечнију периодичну публикацију коју Библиотека издаје. Часопис осим блока посвећеног лауреату, биографије, интервјуа, речи чланова жирија, обилује мноштвом текстова о Дису, Даници Марковић, едицији „Токови”, даје резултате четири конкурса, летопис установе итд.

Овогодишњи број је обогаћен и надахнутом беседом књижевника Владана Матијевића, изговореном на свечаном отварању Библиотеке, као и освртом др Богдана Трифуновића на ретроспективу постојања Градске библиотеке, те читаоци на својеврстан начин корачају кроз повест најстарије установе културе у Чачку. Овај аутор је писао и о првом Дисовом аутографу који је обогатио рукописну збирку Завичајног фонда. За 50. број „Дисовог пролећа” писали су и др Јован Делић, др Недељка Бјелановић, Ђорђе Нешић, Даница Оташевић, мр Маријана Матовић, Марија Орбовић, Гордана Ђилас, Предраг Петровић, Саша Радојичић, Дубравка Илић, Биљана Раичић, Тања Вуковић, Марија Радуловић и Никола Пеулић.

„Одлагање одласка”

Књига изабраних и нових песама „Одлагање одласка” Ђорђа Сладоја садржи 79 песама распоређених у пет смисаоних целина различитих тематских садржаја, којима претходи пролошка песма „Не дају ми да одем”. Избор песама је урадио сам аутор, а поговор је написао др Јован Делић.

Осим детињства и завичаја чести мотиви у његовим песмама су религија, традиција, односно прожимање прошлости и садашњости, старог са новим, избеглиштво, искорењеност, пустош. Са префињеном иронијом и карактеристичним хумором, Сладојева поезија је у тематско-мотивском погледу, хроника људске, али и националне патње и пораза, сеоба и смрти.  Лирске песме нема без емоције, а песникова тежња је да у песми максимално оснажи интезитет најчистијег и најинтезивнијег доживљаја света, истакао је Јован Делић у поговору „Раскошна ауторска пјесничка ретроспектива Ђорђа Сладоја” и додао: Одлагање одласка носи спој меланхолије и ироније, ругање сваком лажном оптимизму и глупој, наивној, по правилу идеологизованој представи о свијетлој будућности, у којој чека неминовни, коначни одлазак, који би грешни човјек некако да одложи….

Каталог изложбе „Лирско успење Ђорђа Сладоја”

 На завршној вечери Дисовог пролећа Градска библитека „Владислав Петковић Дис” већ више од 30 година приређује изложбу посвећену добитнику Дисове награде коју прати и каталог. „Лирско успење Ђорђа Сладоја”, овогодишњу изложбу и каталог, потписује библиотекар Марија Радуловић.

Каталог садржи сажету биографију и фотографије на којима су забележени тренуци из књижевног живота Ђорђа Сладоја, попис његових збирки поезије и књига изабраних песама, које ће публика моћи да види на изложби 31. маја. Попис књига праћен је изводима из текстова књижевних критичара који су тумачили Сладојеву лирику. Ауторка је у публикацији на 23 стране у слици и речи приказала део обимног књижевног опуса овогодишњег добитника Дисове награде. Овај каталог објављен је у тиражу од 200 примерака, а ликовно-графички га је обликовао Миленко Савовић, који је задужен и за дизајн изложбе.