ДОБРОЧИНСТВО ЈЕ ЈЕДИНО БЛАГО КОЈЕ СЕ УВЕЋАВА ДАВАЊЕМ

И шест година после упокојења, Милена Чубраковић (Бресница, 4. новембар 1924 – Рим, 26. фебруар 2004), знаменита српска сликарка, окупља пријатеље, породицу, културне посленике и представнике штампаних и електронских медија. У Месецу књиге, а у Години књиге и језика 2010, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ поштујући српску традицију задужбинарства, медијском презентацијом необичне бресничке Нирване, отворила је двери славе – спомен књигу за незаборав Милене Чубраковић – доброчинство др Снежане Бошковић, интеристе-кардиолога.

На Михољдан (уторак 12. октобар) на Акшамовића гробљу у Бресници, освећена је мермерна спомен књига коју 16. септембра 2010. раскрили и исписа др Снежана Бошковић, по родитељима и прецима Бресничанка. Њеном иницијативом и личним капиталом, знаменита српска сликарка коју др Бошковић никада није лично упознала, заувек је међу својима. Два дана касније, на Покров Пресвете Богородице (четвртак, 14. октобар), Библиотека је у бресничком Дому културе уприличила пригодан програм за житеље овог шумадијског села.  О животу и раду Милене Чубраковић говорила је Милица Баковић, а садашњи и бивши ученици Основне школе „Ђенерал Марко Ђ. Катанић“ из Бреснице казивали су поезију Милене Чубраковић, али и песме инспирисане њеним постхумним повратком у родно село. На публику је посебан утисак оставио документарни филм „Просветљење“ – получасовна филмска прича о Милени Чубраковић у којој се носталгично и наизменично смењују слике Бреснице, Чачка, Београда и Рима.

… И тако Милена, као велики Де Гол, по сопственој жељи вратила се да вечност проведе у родном селу. Оставила нам се, како рече Андрић, у боји, у линији, у речи да светли и да нас греје вековима… Ми смо је сви срцем прихватили, а њој хвала што је са нама…“, нагласила је др Бошковић на том бресничком часу посвећеном уметности. Неспорно, хтели то или не, сви присутни доживели су духовно просветљење и радост због љубави према човеку и поштовању правих људских вредности.

Тако су исписане нове странице летописа Бреснице – незаборав Милене Чубраковић која рођењем и смрћу припада културној баштини Чачка, а њена уметност ликовној култури Србије и Италије.

Милица Баковић