Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и ЈП „Службени гласник“ у оквиру 49. Дисовог пролећа представили су капитално четворотомног издање „Лирска историја музике: од Питагоре до Баха“, аутора Коље Мићевића, које је „Службени гласник“ објавио у оквиру едиције „Еn musuca“. У петак 20. априла 2012, пред публиком у пуној Галерији Народног музеја у Чачку, о овој несвакидашњем ауторском и издавачком подухвату говорили су Гордана Милосављевић Стојановић, менаџер „Службеног гласника“, Милета Аћимовић Ивков, књижевник и књижевни критичар, и аутор, док је стихове надахнуто казивао Љубиша Ћирковић. Водитељ програма био је Слободан Николић.


Шта доноси „Лирска историја музике“, где скромно место има и наша земља оличена у личности Кир Стефана Србина, знатижељни Чачани могли су да чују на промоцији. Аутор Коља Мићевић представио је свој раскошан таленат свирајући на несвакидашњим „инструментима“, док су о издању говорили Гордана Милосављевић Стојановић и Милета Аћимовић Ивков, који је изузетно инспиративно нагласио значај дела за културу уопште.


Капитално издање „Службеног гласника“ у прошлој години свакако је  четворотомна „Лирска историја музике“ Коље Мићевића, познатог преводиоца, песника, познаваоца музике и полиглоте. На  три хиљаде страница Мићевић је, истражујући и записујући скоро три деценије,  написао својеврсну хронику музике од Питагоре до Баха, која се чита са лакоћом и  која ће бити обавезно штиво свакоме коме је култура на првом месту.

Коља Мићевић је у српској књижевности заступљен  књигама поезије „Стопа сна“, „Стање никога“, „Нити“, „Море“, „Виновник“, „Кристал успомена“ и других. За Мићевића се каже да је од преводилаштва направио уметност: са  француског превео је све што се сматра иоле вредним од  трубадура до Франсое Вијона, Игоа, Бодлера,  Валерија и Сегалена, са енглеског сабране песме Едгара Алан Поа, са шпанског Лорку, са словеначког Прешерна, с тосканског Брунета Латинија. Као одличан познавалац музике Коља Мићевић је објавио књигу „Моцарт-злочин Марије Терезије“, а сада и својеврсну енциклопедију музике од Питагоре до 1750. године када је умро Јохан Себастијан Бах.

Својим издањима „Службени гласник“ постаје  последњих година све значајнија карика у култури Србије, а ове године прикључио се и пријатељима 49. Дисовог пролећа. Наиме, „Гласник“ ће штампати  први пут књигу добитника Дисове награде Драгана Јовановића Данилова.