Изложба акварела „Куле и градине” аутора Душка Милошевића отворена је 4. марта у Галерији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”. У програму отварања учествовали су аутор, архитекта Драган Живковић, док су за музику били задужени Драгољуб Дуде Лукић и Борис Капетановић.

Душко Милошевић је архитекта, сликар и писац, тј. „пишући и сликајући архитекта” како сам за себе воли да каже. Објавио је неколико књига: „Мој речник чачанских појмова”, „Балканске ситнице”, „Муке по Радошу”, „Наш рођак Фејсо” и „Куле и градине, кратке приче и подугачки акварели”. Сликањем се бави дуже од 30 година, највише техником акварела и акваграфије. Излагао је на неколико групних и 11 самосталних изложби, а поставка у Галерији Библиотеке садржи 20 акварела великог формата: 16 кула и 4 градине.

У дугом низу година настајале су прво Градине као одраз ауторовог основног архитектонског образовања, кроз форму слагања архитектонских елемената у потпуно имагинарном ликовном исказу. Куле су се надовезале на Градине, али са идејом да се исприча конкретна ликовно-архитектонска прича везана за наше поднебље, историју, градитељску традицију или заслужне личности попут Светог Саве, Добрила Ненадића, Владислава Петковића Диса и др.

Милошевић је у свом обраћању захвалио Чачанима и Градској библиотеци у којој се већ осећа као домаћин, јер ће и његова „Дисова кула” након затварања изложбе красити Дисово здање.

Изложбу је отворио архитекта Драган Живковић. Он је у свом обраћању подсетио да симбол куле налазимо још у старозаветној параболи о људској охолости која је испричана кроз причу о градњи, а да појам градина поред зараслих рушевина означава и баште, вртове, оне драгоцене просторе у којима „цвета и расте чиста, непатворена лепота”.

„Сви смо, бар једном у животу, сањали, замишљали, па затим покушавали да нацртамо град, кулу – уточиште лепоте по сопственом избору, или још лепше градину, врт – слику раја из кога не можемо бити истерани”, рекао је Живковић и додао: „Својих педесетак таквих рајских башти до данас створених Душко Милошевић нам је овде несебично понудио као врсту Безбедних кућа, неопходних да у њиховој топлини покушамо да повратимо, могуће изгубљено самопоуздање и поверење у будућност града и себе у њему.”

Изложба ће за све заинтересоване посетиоце бити отворена до 21. марта.