Изложба уметничких фотографија Фото савеза Србије (ФСС) под називом „У изолацијиˮ отворена је у четвртак, 10. септембра у Галерији Библиотеке. Поставку чини 80 радова изабраних међу десетоструко више примљених на конкурс ФСС који је организован током трајања ванредног стања због пандемије вируса корона.

Потреба да се фотографски забележи тренутак у до сада невиђеним условима за време трајања изолације била је јака, па изложени радови рефлектују са каквим осећањима се носила популација. За читање тј. процену тих личних фотографских прича пуних страха, стрепње, али и наде био је задужен стручни жири који су чинили чланови Уметничког савета ФСС: Милан Живковић, Геза Ленарт, Имре Сабо, Миленко Савовић, Александар Келић и Драгослав Илић.

Изложбу је отворио Миленко Савовић, мајстор фотографије, члан Уметничког савета ФСС и члан фото групе Формат из Чачка.

„Ова идеја је настала у критичним околностима када су почеле да се одлажу и гасе неке активности Савеза које су годинама имале свој ток. Одлучили смо да направимо виртуелни конкурс са виртуелном изложбом, али онда смо ипак решили да најбоље фотографије материјализујемо и да их одштампамо. Конкурс је трајао шест недеља и сваке недеље је један од чланова жирија вршио селекцијуˮ, казао је Савовић додавши да је овај вид сарадње између Фото савеза Србије, Библиотеке и Града изузетно важан.

Иложбу првог ранга према правилнику о изложбама у ФСС „У изолацијиˮ прати и истоимени каталог са кратким записима чланова жирија који су вршили недељне селекције приспелих радова. Осим прегледа, они дају стручне савете и храбре учеснике конкурса да буду још бољи и креативнији.

У музичком делу програма наступио је акустик трио „Госпођица Змајˮ.