Изложба „Двадесет година зујања Пчелице”, у част јубилеја истоимене изадавачке куће, отворена је у петак, 2. октобра у Галерији Библиотеке. На ретроспективној поставци приказан је плодоносан рад Мијата Мијатовића, а обухвата илустрације из издавачког опуса Пчелица издаваштва.

О развојном путу „Пчелице”, од њених првих корака па до данас, говорила је уредница Бојана Јовановић. Посебно се осврнула на ентузијазам власника, гл. уредника „Пчелице” Горана Марковића и учитељице Маје Кораксић, дугогодишње сараднице издавачке куће,  који су пре 20 година осим садржинског дела били задужени и за визуелни изглед најдуговечнијих радних свезака на нашим просторима. Потом је и Мијат Мијатовић постао део успешног тима. 

Илустратор и стрип-цртач Мијат Мијатовић убраја се међу најбоље у српској стрип-продукцији. Прве илустрације је објавио у часопису за децу Змај, а прве карикатуре у Дечјим новинама. Затим следи сарадња са листовима Енигма, Супер Тин, Политика експрес, Велико двориште, Мало двориште, Тик-так и Зека. Мијатовић део тима који је радио на највећој домаћој стрип-саги Вековници. За своје креативно ставаралаштво добио је многобројна признања. Двадасет година илустровања најразличитијих публикација за децу и младе захтева потпуну посвећеност и одговорност. „Бити део овог тима две деценије била је част и велики изазов, али и задовољство”, казао је Мијатовић.

Паралелно са радом на образовном програму, по коме је „Пчелица” постала позната, ова издавачка кућа се посветила објављивању домаћих и страних класика књижевности за децу. Важну повезаност на плану промовисања и неговања читалачке културе остварује са Градском библиотеком „Владислав Петковић Дис”. О дугодишњој сарадњи ове две куће речи говорио је директор Библиотеке др Богдан Трифуновић. Он је истакао да је чачанска Библиотека препознала вредност Пчеличиних издања од самог почетака и да су и дан-данас заједно на истом путу неговања и ширења правих вредности намењених деци и младима.

Изложбу је отворио власник, директор и гл. уредник Пчелице издаваштва Горан Марковић. Није скривао емоције и радост што је са успешним тимом и сарадницима успео да од локалног изадавача постане један од водећих издавача књижевности за децу у Србији, а и да полако али сигурно осваја међународно тржиште. Између осталог је казао да му је посебно драго што ову значајну изложбу отвара у простору Градске библиотеке која је њихов дугогодишњи сарадник у мисији очувања, промовисања и популарисања образовања и културе.

У програму су учествовали и ученици Музичке школе Вук Грујић, Ленка Вујанић, и Маргита Јаковљевић. Сви заинтересовани посетиоци изложбу могу погледати до 12. октобра.