Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ у среду 25. марта 2015. године организовала је прву трибину из серијала Трибине о прошлости на тему „Рат и интелектуалац: судбина књижевника и политичара Драгише Васића“ у Галерији Народног музеја у Чачку. Ова веома посећена трибина била је отворена за дискусију и њоме се настојало покретање дијалога на теме из прошлости које се и даље интерпретирају на контроверзан начин или изазивају оштре поделе у друштву. Жеља организатора била је да трибином прикаже интелектуални развој Драгише Васића (1885-1945) између Првог и Другог светског рата и утицај који велики цивилизацијски ломови попут сукоба народа и ратова остављају на интелектуалце, њихово деловање и стваралаштво. Судећи по многим питањима и коментарима присутне публике у потпуности је остварен циљ трибине, што оправдава одржавање наредних трибина у 2015. години чија ће везивна тема бити Први светски рат.

Miloš Timotijević i Bogdan Trifunović

Учесници трибине били су др Милош Тимотијевић из Народног музеја Чачак као излагач, др Богдан Трифуновић из Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку као уводничар и дискутант, док је трибину пригодним речима отворила Делфина Рајић, директорка Народног музеја у Чачку. Др Милош Тимотијевић, као врсни познавалац живота и дела Драгише Васића, приказао је ток интелектуалног развоја Васића као адвоката, књижевника, идеолога и политичара, истичући најважније аспекте тог развоја који су били условљени друштвено-историјским околности, као и личним моментима из Васићевог живота, што је нарочито видљиво у књижевним делима које је аутор објављивао непосредно по окончању Првог светског рата.

Рат и интелектуалац трибинаПитања и коментари присутне публике у другом делу трибине једним делом су се тицали Васићеве улоге у Равногорском покрету током Другог светског рата, као и присутношћу овог интелектуалца у јавности након 1945. године. Покренуто је и веома важно питање паралела између данашњег времена и данашњих интелектуалаца са Васићевим добом и закључено је да би поређење било неправедно према Драгиши Васићу, нарочито због ангажованости као слободно мислећег интелектуалца која је подразумевала и излагање сопственог живота ради идеала који су водили добар део тадашњих генерација образованих људи.

Трибина рат и интелектуалацТрибина Рат и интелектуалацТрибина Рат и интелектуалац