У среду, 25. маја 2011. године у Дисовом родном месту, у основној школи која носи његово име, одржани су традиционални лирски сурети аутора најбољих радова на литерарним конкурсима за ученике основних и средњих школа Моравичког округа.

Сусрети су почели парастосом значајном српском песнику, у цркви Светог Архангела Гаврила у којој је Дис крштен 1880. године.

Гости Дисовог родног места ове године били су и професори и ученици из две школе које носе Дисово име: Приватне Основне школе из Београда и Основне школе из Великог Мокрог Луга.

На конкурс за литерарне радове ученика основних школа стигло је 166 радова из 19 основних школа Моравичког округа, а јавили су се и млади песнички гласови из основних школа “Десанка Максимовић“ из Пожаревца, “Вук Караџић“ из Неготина и “Арчибалд Рајс“ из Београда, чији су ученици послали 42 рада.

Жири у саставу: Мира Вуловић-Јоцић (ОШ “Милинко Кушић“, Ивањица), Душанка Митић (ОШ “Милица Павловић“, Чачак) и Мирко Божовић (ОШ “Владислав Петковић Дис“, Заблаће) донео је одлуку да у области поезије прву награду понесе Лазар Биорац, ученик VII разреда ОШ “Иво Андрић“ из Прањана, за песме “Чекам“ и “Сећање“. Друга награда додељена је Анђели Шутић, ученици VII2 ОШ “Ратко Митровић“ из Чачка, за песме “Живот“ и “Радост давања и помагања“, а трећа награда припала је Невени Радуловић, ученици VII3 ОШ “Кирило Савић“ из Ивањице за песму “Тражим те“.

За прозу прву награду добила је Анђела Ловречић, VI5 ОШ “Милица Павловић“ за рад “Месечина је обасјала мој крај“. Другу награду деле Олгица Благојевић, VII1 ОШ “Филип Филиповић“ за рад “Поглед кроз отворен прозор моје душе“ и Никола Грујичић, VII5 ОШ “Милица Павловић“ за рад “Поуке Светог Саве“. Треће место деле Јована Ерић, ученица VI2 ОШ “Владислав Петковић Дис“ за рад “Ја знам ко сам“ и Јелена Стојиљковић, VIII3 ОШ “Свети Сава“ аутор рада “Шта ме чини неспокојном?“.

На овогодишњи конкурс за литерарне радове ученика средњих школа стигло је 109 поетских и прозних остварења из десет средњих школа Моравичког округа

Одговоран задатак одлучивања о наградама имао је жири у саставу: Наташа Николић (Гимназија “Таковски устанак“, Горњи Милановац), Соња Мандић (Прехрамбено-угоститељска школа, Чачак) и Слободан Николић (Гимназија, Чачак).

Прву награду за поезију добила је Катарина Брковић, IV1 Економска школа из Чачка, за песму “Плави чемпреси“. Друга награда припала је Милану Дабовићу, IV3 Гимназија из Ивањице, за “Поему ватре“, а  трећа Ани Радојичић, ученици  IV3 Гимназије “Таковски устанак“ из Горњег Милановца, за песму “Љубав“.

Прву награду за прозу добила је Кристина Станојевић, III5 Гимназија из Чачка, за рад “Талог“. Друга награда припала је Мини Пејовић, III4 Гимназија “Таковски устанак“ из Горњег Милановца, за текст “Само за тебе чувам ову причу“, а трећа Марији Димић, III9 Гимназија из Чачка, за рад “Он, сан који нестаје“.

Награде младим ствараоцима доделио је овогодишњи лауреат Дисове награде, Живорад Недељковић.

Награђени аутори многобројној публици представили су своје радове, а у програму су учествовали и гости из Београда и Великог Мокрог Луга.

Остале фотографије из Заблаћа

Ученице из Београда певају Дисову песму Можда спава