У среду, 17. априла чачанска Библиотека представила се публици у Сомбору, родном граду прошлогодишњег добитника награде „Млади Дисˮ, Далибора Томасовића. Домаћин 56. Дисовог пролећа била је Градска библиотека „Карло Бијелицкиˮ, а о манифестацији, актуелним конкурсима, књизи „Онисмˮ и осталим издањима говорили су Милош Јоцић, Далибор Томасовић и др Богдан Трифуновић.

У име домаћина публику је поздравила директорка сомборске библиотеке Наташа Туркић након чега је дала реч гостима из Чачка. Директор чачанске Библиотеке и манифестације Дисово пролеће, др Богдан Трифуновић представио је прошлогодишња издања: лист „Дисово пролеће”, књигу изабраних и нових песама „Сунце и лед” Ђорђа Нешића и „Онисм” Далибора Томасовића. Он је скренуо пажњу на богат програм и традицију Дисовог пролећа, као и овогодишње јубилеје: 40 година едиције „Токови” и 50. број листа „Дисово пролеће”.

Књига „Онисмˮ Далибора Томасовића штампана је у едицији „Токовиˮ прошле године и промовисана први пут на 63. београдском Сајму књига. О збирци је говорио Милош Јоцић, асистент на Катедри за српску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду.

Онисм је наиме збирка која припада оној грани поезије која се повезује са авангардистичким, или неоавангардистичким, или постмодерним, или поставангардним – све у свему експерименталним третирањем језика и стиха… У преводу то значи да не само да је у значењском смислу ово изузетно херметична збирка чије су метафоре густе као неутронска звезда и где се често преливају једна у другу тако да нам је због те њихове волшебне синергије још теже да песме протумачимо, него је и сам облик поезије онеобичен… Ако читате поезију Далибора Томасовића уочавате одмах његов језик машинске цивилизације и флуидног живота, видите киберпанк илустрацију на корицама, читате потпуно криптичне стихове. У његовим песмама појављују се и мотиви мира, етералности, чак и уз неке аксесоаре романтичарске поезије: поток, мирис, пахуље, вуна, сунце, топлота, мир, вода, ноћ итд.”

            Млади песник Далибор Томасовић представио се публици песмама из своје прве збирке,  признавши да тренутно нема у плану следећу и да је поезију заменио радом на свом првом роману.