Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ већ трећу годину заредом представља лауреате „Дисовог пролећа“ на највећој светковини  писане речи, Међународном сајму књига у Београду. Добитници овогодишњих Дисових награда  свој свечани  сајамски наступ имали су у петак, 28. октобра у 13 часова на „Платоу Милоша Црњанског“.

Picture-007

Иако због болести није могао да присуствује београдској промоцији, поезија Томислава Маринковића, лауреата Дисове награде за животно дело, одјекивала је на платоу Црњанског који је такође давне 1973. године понео Дисово одличје. О Маринковићевом песништву говорио је књижевни критичар Петар Арбудина,  стихове је  казивао  песник Петар Матовић, док је о  Дисовим свечаностима које се већ 53. године одржавају у Чачку говорила  Даница Оташевић, уредник издавачке делатности чачанске библиотеке.

Picture-017 Picture-021

„Мало је песника  у српској књижевности који су тако опевали природу и обичан живот,  који  живи у  складу са биљкама, дрвећем и звезданим небом , као  Томислав Маринковић,“ истакао је Арбутина. Из његовог врта у Липолисту  раселиле су се саднице магнолија, украсног растиња и цвећа по целој земљи, али и песме о „Невидљивим местима“,   „Издвојеним тишинама“ и „Школи трајања“. Награда Томиславу Маринковићу додељена је у мају када су штампане и пратеће публикацијие – књига, каталог и часопис – посвећени главном госту Дисових песничких сусрета. Маринковић се придружио плејати песника који као Црњански, Васко Попа и други чине антологију српске лирике.

Picture-027

Осим престижне Дисове награде, Градска библиотека од 1979. године додељује и награду младом неафирмисаном песнику  за рукопис за прву књигу. Збирка песама  добитника награде „Млади Дис“ Огњена Обрадовића, управо је на 61. Сајму књига имала прво представљање публици. О Обрадовићевом првенцу „Отицања“ говорио је Петар Маровић који је и аутор поговора за 35. збирку чачанске едиције за младе „Токови“.

Picture-068

„На трусно тле млађе песничке сцене у Србији Огњен Обрадовић  улази оргиналног и оформљеног гласа. Предати се литератури данас је чин храбрости, а Обрадовић то чини крајње лековито хватајући се у коштац истовремено са самим собом  и светом који га окружује“, казао је Матовић. Млади Дисов поклоник потом је потписивао своју прву књигу песама.

Picture-076 Picture-087