У оквиру 49. Дисовог пролећа, а поводом Светског Дана књиге, 23. априла, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, први пут је организовала  песнички караван на релацији Чачак, Трнава, Заблаће, Слатина, Мрчајевци, Прељина , Чачак.

Аутобус за ову прилику назван „Стихобус“,  био је покретна песничка радионица која је на интерактиван начин, ученицима основних и средњих школа,  приближила поезију значајних песника рођених у местима њиховог одрастања.

Песнички караван кренуо  је у 9  са градског трга, а прва станица била је Трнава, родно село песника Ранка Симовића. Учесници „Стихобуса“ и ђаци  школе „Свети ђакон Авакум“ одржали су преподневну преставу посвећену великанима овог села. Легенду о имену Трнава казивао је Радован М. Маринковић, ученици су рецитовали стихове Ранка Симовића а премијерно су  Дејан Ћурчић и Зоран Јовановић изведели Дисову песму „Међу својима“ док је наставник Новак Јовановић казивао на руском песму „Можда спава“.

 У порти цркве Светог архангела Гаврила, у којој је 1880. године крштен Владислав Петковић Дис, ученици школе која носи песниково име и путујући песници и глумци приредили су пригодан програм. Учеснике је дочекао на хармоници Никола Радовић, о песнику Дису говорила је Даница Оташевић, стихове су казивали Светлана Вучковић, Марија Димић, Никола Станковић, Баћко Букумировић, Новак Јовановић, ученице Јана Николић и Јована Ерић, свирао је на усној хармоници Дуде Лукић и дуо Ћурчић – Јовановић.

 Од Заблаћа до Слатине у стихобусу се говорило о Браниславу Брани Петровићу. Директор школе која носи Бранино име Лазар Чикириз са сарадницима били су добри домаћини учесника „Стихобуса“. За ученике је изведен занимљив програм у коме су учествовали ђаци школе који су казивали стихове Бране Петровића као и песникиње Оливера Цупаћ и Рада Пауновић.

У Мрчајевцима, у ОШ „Татомир Анђелић“,  су у жижи били песници Обрен Пјевовић, Луне Левајац, Тихомир Живковић и Петар Милошевић, а било је речи и о сељаку-академику Влају Тошићу који је написао знаменито дело „Мрчајевци и околина“.

У поподневним сатима исписујући својеврсну поетску кружницу караван је стигао у школу у Прељини. За ученике млађих разреда изведен је поетско – музички колаж састављен од стихова Милоша Јовашевића, рођеног Прељанца, Миладина Вукосављевића, Оливере Цупаћ, Петра Милошевића и музике Дуде Лукића и Дејана Ћурчића и Зорана Јовановића који су са малишанима отпевали песму „Деца су украс света“

У свим школама, што је стара традиција Каталонаца поводом Дана књиге, Библиотека је поклањала деци књиге.

„Стихобус“ је свој пут завршио у 16 часова у Гимназији, омажом песницима: Бранислави Малтез, Богдану Миљевићу, Леки Обућини, Драгославу Грбићу и Бори Ђорђевићу. Гимназијалцима су стихове казивали Марија Димић, Никола Станковић и Баћко Букумировић а водитељи каравана Љубиша Ћирковић и Марија Радуловић подсетили су на брoјна имена песника који су  учили у чачанској гимназији. О Леки Обућин и Богдану Миљевићу говорио је Радован М. Маринковић а о песницима Драгославу Грбићу и Бранки Малтез беседио је Миладин Вукосављевић. Прстен од стихова и поезије затворен је видео снимком спота Боре Ђорђевића и песма „Погледај дом свој анђеле“

 „Стихобус“ Градске библиотеке на бројним стајалиштима пратило је више од 600 ученика основних и средњих школа. На Светски дан књиге исписана је својеврсна песничка прича саткана од стихова умрлих и живих песника који су рођени у селима чачанске општине и Чачку. Владислав Петковић Дис и Брана Петровић по први пут су окупили своје песничко јато а позитивни утисци организатора и учесника наговештавају да овај песнички караван постане традиција.