Одељење Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“ у Прељини било је претесно у петак, 3. фебруара 2012. године, у 11 сати да прими све заинтересоване који су желели да присуствују додели награда првим НАЈ-читаоцима у овом огранку.

По веома хладном времену, све присутне загрејали су својом музичком тачком предшколци из вртића “Бубамара“ из Прељине, као и малишани из млађе предшколске групе, који су за своје рецитовање награђени бурним аплаузом. Њихово учешће у програму резултат је добре сарадње са васпитачицама Аном Боровићанин, Аном Зељић, Цојом Теофиловић, Марином Ђуровић и Љиљаном Јелић, и успешног дружења сваког петка у огранку, када најмлађи замењују позајмљене сликовнице, препричавају шта им се највише свидело из њих и бирају бајке које им библиотекари читају.Огранак у Прељини успешно је радио у прошлој години: уписано је 266 читалаца, а књижни фонд од скоро 4.000 књига, обновљен је са 218 наслова. Вредни читаоци прочитали су током 2011. године 3.600 књига и сликовница, а највреднијии међу њима, заслужили су титуле НАЈ-читалаца. Награђени су: Михаило Рајовић, ученик 2. разреда, Велимир Јовашевић, 3. разред и Наташа Јовановић, 5. разред, сви из продуженог боравка у Основној школи “Прељина“ у Прељини. Породичну награду понели су чланови породице Цвркота: Андријана, предшколац, Љубица 2. разред, Анђелија, 5. разред и мама Весна, а најстарији НАЈ-читалац је Милисав Јовашевић из Прељине.

        

Дипломе и поклон књиге награђенима уручила је Даница Оташевић, директор Библиотеке.

 

Стихове посвећене писму и књизи рецитовали су награђени ученици, уз подршку другова из продуженог боравка и својих учитељица Драгане Ајдачић и Маријана Брковић, са којима библиотекари у огранку такође успешно сарађују. Анђелија Цвркота је доказала да је читање и добар увод у писање стихова, па је одрецитовала своју песму “Књига“.

        

Свечаном програму присуствовали су и Радојле Чоловић, директор Основне школе “Прељина“ у Прељини, са својим сарадницима, као и Данијела Ковачевић Микић и Милорад Крунић, просветни саветници Школске управе из Чачка.

Доделом награда нај-читаоцима у Прељини, завршен је програм награђивања највреднијих читалаца за 2011. годину у огранцима Градске библиотеке.