Нова песничка збирка једног од најуспешнијих савремених српских песника, Чачанина Живорада Недељковића, представљена је публици у среду, 27. новембра у Малој сали Градске библиотеке у Чачку.

Четрнаеста Недељковићева књига „Дете” изашла је 2019. године у издању Културног центра Новог Сада, а њену прву промоцију заједнички су организовали Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” и удружење „Чувари дела Вука Караџића”.

Асоцијативну вредност збирке „Дете” читалац спознаје већ након првог сусрета са почетним стиховима уводне песме „Слатке семенке”. Тематски и структурно ова књига је утемељена на савршено хармоничној повезаности. Централни мотив је детињство, а око њега се роје бројне, линеарним током размишљања, подстакнуте идеје, али и апстрактни наговештаји произишли из личног доживљаја тока одрастања самог читаоца.

О особености и тематским карактеристикама збирке „Дете” говорила је рецензент Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник у Школској управи Чачак и председник удружења „Чувари дела Вука Караџића”.

„Збирка је састављена од 44 песме које се могу читати и линеарно као својеврстан лирски дневник, будући да су песме повезане идентичним лирским субјектом који се, на првој равни читања, сећа свог детињства и свој живот пореди са животом свог оца (претка), али и свог сина (потомка).

Међутим, свака та слика се након читања збирке у целини може читати барем на четири  плана значења: психолошком (карактеризација лирског ја), онтолошком (разни слојеви бића, бивство, опстанак), социјално-политичком (друштвени дисконтинуитет: Југославија – Србија) и (ауто)поетичком. У погледу језичко-стилског израза постигавши дечју чистоту искреног и директног казивања (разговорни наратави са аутобиографским референцама), Недељковић језичким механизмима и интертекстуалношћу постиже изузетну сложеност у садржајном смислу, те се збирка може читати и као одбрана смисла поезије, али и као одбрана вере у њену моћ да нас брани од нелагоде постојања и даје нам склад у хаосу који нам се догађа.”

О доминантним темама у збирци, стиховима и њиховим порукама, као и о импресијама које га подстичу на поетско стваралаштво, са песником Живорадом Недељковићем, разговарала је Тијана Бежанић. Публика је имала прилику да чује надахнуте одговоре на питања шта „ситост” доноси свету, каква би поезија била да живимо у идеалном свету, зашто је „свет тундра, а живот пермафрост”, да ли сви ми имамо поезију у себи иако је не пишемо итд.

Избором песама из збирке „Дете” вече су употпунили полазници Центра за таленте Невена Јањић, Лука Дамјановића и Урош Ковачевић.