Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је у четвртак, 4. априла 2019. године, у оквиру 56. Дисовог пролећа организовала гостовање Дејана Алексића, песника и драмског писца у чијем раду посебно место има стваралаштво за децу.

Интерактивним програмом и дружењем деце са добро познатим аутором „из читанке”, Библиотека је прославила и 2. април – Светски дан дечје књиге. Овај датум Библиотека традиционално обележава као дан сећања на чувеног данског писца за децу Ханса Кристијана Андерсена, који је рођен на овај дан пре више од два века.  

 Задовољство да чују живу реч Дејана Алексића, аутора кога данас многи сматрају наследником Душка Радовића, Драгана Лукића, Драгана Ђорђевића и Љубивоја Ршумовића, имали су ученици ОШ „Владислав Петковић Дис” у Заблаћу, као и ученици ОШ  „Др Драгиша Мишовић”, ОШ „Вук Караџић” и ОШ „Филип Филиповић” у Чачку.

Првом сусрету у Заблаћу који је одржан у трпезарији ОШ „Владислав Петковић Дис”, присуствовало је више од сто ученика петог и шестог разреда као и предшколци ПУ „Радост” и „Моје детињство”. Ђаци издвојеног одељења  ОШ „Бранислав Петровић” из Качулица, њих 25, били су овога пута специјални гости огранка Библиотеке.

 Програм је почео извођењем скеча који је настао на основу текста Дејана Алексића „Кога се тиче како живе приче”, а који су припремили и извели чланови драмске секције школе, ученице седмог разреда Ана Милутиновић, Татјана Ђаковић и Андреа Аџић са професорком Зорицом Ђаковић. Песник је говорио стихове и једним занимљивим игроказом представио је књигу „Чудесни доживљали Азбучка Првог у тридесет слова”.  Посебно одушевљење је изазвало такмичење у решавању загонетки, а најуспешнија Ана Милутиновић добила је на поклон књигу „Шта сам оно хтео да кажем”.

 Више од двеста првака из три градске школе, ОШ  „Др Драгиша Мишовић”, ОШ „Вук Караџић” и ОШ „Филип Филиповић”, са одушевљењем је дочекало песника чије стихове радо читају, а који је увек спреман да духовитошћу, позитивном енергијом и маштом заокружи дружење са најмлађима. Од приче о дугмету које је остало без свог капута, преко неписменог цара који успешно савладава прва слова азбуке, па све до такмичења у „брзаличарству” и решавању загонетки, готово два сата се орио смех у Великој сали Градске библиотеке.

 Дружење песника са две групе чачанских основаца у новом простору Библиотеке показало је да деца уживају у оваквим масовним програмима и да им прија нови  амбијент, а услови да се овакви догађаји организују чешће створени су на задовољство и деце и песника, али и библиотекара који осмишљавају програме за најмлађе.