Путујућа изложба „Живот смећа” која кроз уметничке фотографије великог формата открива како различити отпаци утичу на животну средину, отворена је у уторак, 9. априла на првом спрату Одељења за децу и младе Градске библиотеке у Чачку.

Изложба је део пројекта „Караван за климу – Сви активни у борби против климатских промена” који реализују Француски институт у Србији и НВО Амбасадори одрживог развоја и животне средине, а којима се прикључио Град Чачак и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”.

Осим 13 паноа са фотографијама Ане Батрићевић који приказују живот смећа на највећој депонији на територији Београда „Винча” и у Центру за прераду смећа „Ада Хуја”, пројекат „Караван за климу” чини још неколико сегмената: интерактивни панои, велика друштвена игра „Екомудрице” и радионице за децу чији је циљ буђење свести о неопходности рециклаже, коришћењу обновљивих извора енергије и оном основном – да смећу није место у природи.

Програм је почео „Еко-химном” коју су отпевала деца из вртића „Звончица” из Мрчајеваца, а након тога публици се у име Библиотеке као домаћина обратио директор установе, др Богдан Трифуновић.

„Библиотека је један од партнера у циљевима одрживог развоја, међу којима је и  екологија те са задовољством учествујемо у отварању изложбе и радионицама које ће бити одржане у наредним данима у нашим просторијама. Ту смо, као установа, да вам помогнемо и пронађемо начин како да реализујете ваше идеје из области екологије – заштите животне средине.”

Присутним малишанима и осталим посетиоцима обратила се и председница НВО Амбасадори одрживог развоја и животне средине, Александра Младеновић. „Верујем да се у вашим вртићима и школама много ради на прављењу различитих предмета од пластике, чепова, флаша и да се учи како се све може заштити и очувати животна средина. А шта све може са смећем да се уради приказаћемо на овој изложби и радионицама које ћемо одржати. Рећи ћу вам да може много тога да се учини на том пољу и да од непријатеља које загађује наше окружење, помоћу рециклаже, смеће не мора нужно бити проблем због кога ће наредне генерације трпети велике последице. У еко школама се учи како би требало да буде, а не како тренутно јесте.”

Изложбу је отворио Драган Николић, деректор ЈКП „Градско зеленило”. „Припала ми је изузетна част да вам се испред Града Чачка обратим, али и посебно захвалим Француском институту и њиховом преданом раду, Амбасадорима одрживог развоја који су нашли модел како да остваре сарадњу и прави начин борбе у оквиру еко школа у Србији. Заштита животне средине се тиче свих нас, а не само појединаца, зато сви морамо да се боримо за здравије и боље окружење, а то заједничим напорима можемо и постићи. Да би се и култура и свака област друштва развијала важно је ставити акценат на очување животне средине, односно културу живљења.”

Програм је завршен рециталом на тему заштите животне средине који су извела деца из вртића „Пчелица” из Слатине, „Дечји гај” из Трбушана и „Ђурђевак” из Пријевора, као и ученици ОШ „Милица Павловић” и ОШ „Свети Сава”.

У склопу „Каравана за климу”, који се у чачанској Библиотеци може видети до 23. априла, најављено је одржавање 12 радионица за предшколце и ученике млађих разреда које ће водити еко-амбасадори Маријана Марковић и Александра Стругар.